24.6.2021. 18:49
0
Protesti u Sarajevu - Članovi Saveza samostalnih sindikata BiH šetali do zgrade Vlade FBiH
FOTO: Patria
U glavnom gradu BiH i danas su velike vrućine, a okupljeni na protestima u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH šetali su od ulice Mula Mustafe Bašeskije do zgrade Vlade FBiH - prenosi novinska agencija Patria.

U skladu sa temperaturnim prilikama morala je intervenirati i Hitna pomoć, jer je među okupljenima bilo i onih kojima je pozlilo, navodi Patria.

U unutrašnjosti klimatizirane zgrade Vlade FBiH sjede predstavnici izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, i ne pada im na pamet obratiti se okupljenima ili izraziti mrvu suosjećanja. I tako nam godinama, decenijama servira SDA politika. Otuđeni od stvarnosti nikada još predstavnici političkog kora nisu smjeli izaći pred demonstrante i porazgovarati s njima o zahtjevima. Pa, makar da ih slažu da će nastojati ispuniti ono što se traži - piše u tekstu novinske agencije.

I ma koliko se vladajuće strukture bavile teorijama zavjera i optužujući druge politike za 2014. godine, trebali bi biti svjesni, čak iako su upravu, da je gladna usta lako nagovoriti na bilo šta. Prema pisanju agencije Patria, okupljeni na današnjim protestima tražili su usvajanje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantirati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM, kao i izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH.


Zatraženo je i da se pristupi, u skladu sa Zakonom o radu, potpisivanju granskih kolektivnih ugovora, uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna i sigurna radna mjesta.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.