24.6.2021. 20:38
1
Hrvati glasali protiv Rezolucije o BiH, na čelu grupe očekivano Željana Zovko i HDZ
Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, stoji, uz ostalo, u izjavi Kluba HDZ-a unutar Europske pučke stranke.

Dodaje se kako je u nekoliko navrata, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu istaknuo je važnost ovog pojma. Međutim, pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvješća.

Nažalost, nadalje se navodi, "nedovoljan angažman SDP-ovih zastupnika u okviru grupacije socijalista, a po pitanju zagovaranja interesa hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, očito je doprinio tome da je element konstitutivnosti izostavljen iz konačnog teksta Izvješća".

- Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali usvojeno izvješće šalje zbunjujuću poruku našim partnerima u regiji i razilazi se s duhom ranijih parlamentarnih rezolucija. Nakon više od 6 godina, ovo je prvi put da Europski parlament izravno ne poziva na poštivanje prava konstitutivnih naroda, što je jasan korak unatrag nakon cjelokupnog napretka postignutog u Bruxellesu. Ukidanje pojma konstitutivnih naroda kao jednog od temelja zemlje, dovelo bi do toga da zemlju rascijepe suprotstavljene snage separatizma i unitarizma - ističe se u izjavi Kluba HDZ-a.

 - Nastavljamo podržavati napore Komisije, visokog predstavnika Borrella i veleposlanika Sattlera, koji su zajedno sa svojim američkim kolegama uključeni u pronalazak napretka u potrebnoj izbornoj reformi. Pozdravljamo njihovu predanost i nadamo se da će uskoro biti pronađeno rješenje koje će omogućiti jednaku političku zastupljenost tri konstitutivna naroda na svim razinama - dodaje se.

Europski parlament glasovao je danas o godišnjem izvješću o Bosni i Hercegovini, u kojem se ocjenjuje napredak zemlje i izazovi prema europskim integracijama. Članovi hrvatske delegacije unutar Europske pučke stranke (EPP / HDZ), Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko glasovali su protiv konačnog teksta izvješća, jer ne sadrži pojam konstitutivnih naroda.

Svi zastupnici Europske pučke stranke podržali su amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasovao samo jedan zastupnik iz Kluba Renew, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.