24.6.2021. 21:11
0
Sedma akademija u Sarajevu usredotočila se na rad s nadolazećom generacijom građanskih lidera
Tokom 2020/21. godine Sedma akademija u Sarajevu usredotočila se na rad s nadolazećom generacijom građanskih lidera, pružajući im podršku na njihovom putu ka promjeni u zajednici.

Trideset mladih pisaca, umjetnika i aktvista učestvovalo je u projektu BOLD s inicijativom za liderstvo mladih, koju je stvorila i podržala Američka ambasada u BiH, a koju sprovodi Sedma akademija u Sarajevu, kao bi se potaknule promjene, socijalni dijalog i novo razmišljanje u cijeloj zemlji.

BOLD (BiH Omladinski Lideri) je projekt poticanja razvoja lidera za mlade ljude širom BiH koji žele poboljšati područja građanskog angažmana i ekonomskog razvoja.

Projekti BOLD učesnika koji su bili prisutni online, u štampanim izdanjima u formi ulične umjetnosti,  prikazani su i kroz pet kratkometražnih filmova koji su prezentirani na današnjoj završnoj ceremoniji uz prisustvo ambasadora SAD Erica Nelsona i atešea za kulturu Amerčke ambasade Holly Zardus. 

Osnivač Sedme akademije Gary Knight u izjavi za Fenu kazao je "da ljudi koji vode poslove na Akademiji imaju dugu historiju saradnje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom, tako da su bili apsolutno sigurni da žele da utrvrde svoje prisustvo kako bi radili na Balkanu, smješteni u Sarajevu, kako bi doprinijeli narodu koliko god su mogli svojim iskustvom u zadnjih 30 godina".

- Jedan od naših ciljeva je da suportiramo mlade u BiH.  Kao što je poznato BiH ima dosta veliku dijasporu, ono što se mi trudimo uraditi je da mladi ostaju, obrazuju se i educiraju u kroz Sedmu akademiju, jer mislimo da na taj način možemo zadržati ljude da ostanu u BiH. Ovdje na Balkanu ima dosta potencijala, samim tim gledajući mlade ljude, koji su jako obrazovani, motivirani, imaju želju i volju za napredak. Treba im neki vid podsticaja da ostanu ovdje i bave se nekim poslom, poslom u svojim zajednicama, u Bosni, u regionu. Smatramo da je to zaista da je veliki potencjal. Želimo da kroz našu edukaciju doprinesemo razvoju mladih - kazao je  Knight. 

BOLD učesnici iz cijele BiH prošli su obuku iz narativne i dokumentarne prakse i građanskog aktivizma od strane Sedme akademije i američkih akademika sa Harvarda i Northeastern Univerziteta. 

Menadžer operacija Sedme akademije Hasnija Zulić navela je da je toku prve generacije BOLD-a bilo 30 studenata, koji su dolazili iz cijele BiH (Velika Kladuša, Cazin, Banja Luka, Trebinje, Gradačac, Pale). 

- Jako smo zadovoljni da smo kroz proteklu godinu uspješno realizirali jedna dio edukacije kroz Sedmu akademiju, gdje su studenti bili unutar naših prostorija. Zatim, kako se desio Covid-19 mi smo edukacju morali prebaciti na digitalni svijet, gdje su studenti imali priliku da rade edukaciju kroz online platforme koje su im bile omogućene kroz akademiju i BOLD projekte koje je finasirala Sedma akademija - kazala je Zulić. 

Polaznik Sedme akademije Benjamin Čengić iz Sarajeva izjavio je da se prijavio na otovreni poziv za Sedmu akademiju, "koji je djelovao kao nešto iz čega se može dosta naučiti".

- Moj primarni cilju u životu je da svaki dan nešto novo naučim. Tako da je ovo djelovalo kao savršena prilika da se nauči nešto više o medijima, prventveno o fotografiji, aktivizmu i načinu na koji se umjetnost može koristiti u aktivističke svrhe - kazao je Čengić. 

(Fena)

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.