1.7.2021. 17:48
0
Špirić: Visoki predstavnici su stariji brat bošnjačke političke elite
Visoki predstavnici u BiH uvijek su bili "stariji brat" bošnjačke političke elite, smatra zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Špirić je rekao da je to izazvalo revolt kod Srba i Hrvata, te da BiH ne treba takva situacija.

On je dodao da je pozicija visokog predstavnika u BiH proizvela dozu političkog parazitizma koja je kontraproduktivna evropskom putu.

"Mi moramo da se okrenemo jedni drugima. S razlogom je Narodna skupština Republike srpske ponudila – dajte da razgovaramo. Dovedite ljude koji će da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima", rekao je Špirić za BHT.

On je izrazio žaljenje što se i 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH ne raduje njenom uspjehu već dolasku visokog predstavnika.

U tom slučaju, dodao je, Kancelarija visokog predstavnika bude ono što se prikriva jer je BiH jedina zemlja u svijetu u kojoj visoki predstavnik ima pravo da nameće zakone i donosi odluke.

"To se krije, pa onda kažu da su za neuspjeh zemlje odgovorni političari, a uspjeh, kojeg i nema, pripisuju sebi", rekao je Špirić i ponovio da je napredak jedinom moguć ako se narodi okrenu jedni drugima i razgovaraju.

Prema njegovim riječima, nije sporna ličnost Kristijana Šmita koji se pominje kao novi visoki predstavnik u BiH već procedure jer ako je BiH suverena zemlja, ako želi u EU, bilo bi dobro da pozove da se poštuje njeno međunarodno pravo.

On je dodao da procedure treba da se sprovedu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Špirić je izrazio uvjerenje da će doći do reforme izbornog zakonodavstva i da će naredne godine izbori biti održani.

"Uvjeren sam da će Interresorna radna grupa ponuditi izmjene izbornog zakonodavstva", rekao je Špirić i dodao da je u BiH sve moguće.

Podsjetio je da Interresornu radnu grupu čine predstavnici svih političkih partija, te da njihov rad treba ohrabriti, vidjeti njihov prijedlog izmjena i sačekati rezultate.

"Nije moguće da se oko ničega ne dogovore, ali je pitanje šta se očekuje? Nigdje u svijetu ne postoji savršeno izborno zakonodavstvo", pojasnio je Špirić.

On je izrazio bojazan da postoje "oni" koji misle da je Interresorna radna grupa određena da unese već gotova rješenja, te da on ne zna da li su ona rađena vani ili unutar BiH, ali mu je nelogično da se "sjeda pet puta", a da se ne dogovre principi kako će da rade.

"Još se nije počelo razgovarati o suštini", rekao je Špirić.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.