14.7.2021. 9:17
0
Počela implementacija projekta 'Eko-pravda' za referendume o okolišu
Udruženje “Resursni Aarhus Centar u BiH” (AC Sarajevo) započinje implementaciju projekta “Eko-pravda” koji podržava Ambasade Češke Republike u BiH kroz program “Transition.”

Iz udruženja navode da su uočili da u Federaciji BiH ne postoji zakonski propis koji regulira održavanje referenduma i podnošenje građanske inicijative, kao što je to slučaj u Republici Srpskoj gdje je na snazi Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

AC Sarajevo kroz taj projekt planira inicirati donošenje Zakona o građanskoj inicijativi Kantona Sarajevo, čiji bi inicijalni nacrt bio predstavljen zainteresiranoj javnosti na okruglom stolu u septembru 2021. 

Drugi problem koji AC Sarajevo ističe je dužina trajanja postupaka u predmetima upravnih sporova koji se tiču izdavanja okolišnih dozvola od Kantonalnog suda u Sarajevu.

U tom smislu, AC Sarajevo kroz projekt “Eko-pravda” nastoji inicirati osnivanje posebnog odjeljenja Kantonalnog suda u Sarajevu, a s ciljem specijalizacije pojedinih sudija Kantonalnog suda u Sarajevo za bavljenje isključivo predmetima sporova koji se tiču okolišnih pitanja, najavljeno je iz tog udruženja.

(FENA)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.