19.7.2021. 16:29
0
Kolona sa posmrtnim ostacima žrtava zločina u Prijedoru prolazi kroz USK
Ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima 12 žrtava zločina u Prijedoru 1992. godine, na putu od Identifikacionog centra "Šejkovača" u Sanskom Mostu prema Memorijalnom centru "Kamičani", prolazi kroz skoro sve gradove i općine u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Zbog stavljanja pijeteta žrtvama, ne ide direktno od Sanskog Mosta prema Kozarcu, nego prethodno prolazi kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi (Novi Grad). Tako građani svih ovih gradova imaju priliku odati poštovanje žrtvama zločina u Prijedoru.

Kolona se oko 16 sati zaustavila na Gradskom mostu u Bihaću.

-Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica - Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Sutra ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni. Oni su ujedno najstarija i najmlađa žrtva, koje ukopavamo na ovogodišnjoj kolektivnoj šehidskoj dženazi - riječi su Muje Begića iz Instituta za nestale osobe i člana Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru.

Begić je naveo kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata, te da se još traga za oko 500 žrtava.

Kolektivna šehidska dženaza za ovih 12 žrtava bit će klanjana u utorak, 20. jula s početkom u 12 sati, kojom će se i još jednom podsjetiti na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je i Odluku o proglašenju 20. jula - Danom žalosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.