25.7.2021. 20:17
0
Sutra sastanak stranaka iz RS-a zbog Inzkove odluke, dolazi i opozicija
Stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj sutra će se sastati, a razlog za to jeste odluka visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik opozicionog SDS-a Mirko Šarović je potvrdio da će prisustvovati ovom sastanku kojeg je sazvao predsjednik entitetske Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović (DEMOS). Šarović je ocijenio da je na ovom sastanku trebalo biti dogovoreno kako reagovati na Inzkovu odluku, ali da je vladajući SNSD-a prije toga počeo sa, kako je izjavio, posebnom kampanjom.

"Idemo sutra na zajednički dogovor i neko već realizuje neki plan koji će nam sutra da predoči. SNSD i Milorad Dodik (op. a. predsjednik SNSD-a) već su krenuli u neku svoju kampanju i imaju neki svoj program, a pozivali su na zajednički dogovor. Mislim da je velika šteta što se stvari ovako dešavaju jer je ovo bila prava prilika da zajednički diskutujemo i suočimo se sa ovom situacijom te damo zajednički odgovor iz Republike Srpske", mišljenja je prvi čovjek SDS-a.
Za njega bi sastanak mogao biti, kako je naveo, prazna priča te je napomenuo da je na SNSD-u najveća odgovornost jer ima najviše vlasti.

"Za ovu situaciju mislim da oni snose odgovornost. Nije valjda opozicija kriva za ovo što se dešava. Ova vlast je dobila novog visokog predstavnika sa većim ovlaštenjima i bonska ovlaštenja zahvaljujući ovoj vlasti", kazao je Šarović.

Nije jedan od onih koji su pri stavu da će vlast ponuditi "spasonosna rješenja".

"Ovo što sada rade je srljanje, kao i činjenica da to čine bez dogovora sa opozicionim strankama", dodaje.

Prema njegovim riječima, sumnja da je vlast ovo dogovorila sa Inzkom. Kao razlog sumnje je istakao brz odgovor SNSD-a kroz propagandni materijal. Naglasio je da je stav opozicije da "ne treba srljati i da treba naći razumna rješenja".

Napomenuo je da će uskoro biti održana i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zbog posljednje odluke visokog predstavnika.

Generalni sekretar opozicionog PDP-a Igor Crnadak je peticiju o neprihvatanju ove odluke nazvao "peticijom podrške SNSD-u" te potcrtao da svako "ko je ne potpiše čini veliku stvar za Republiku Srpsku".

I predsjednik također opozicionog DNS-a Nenad Nešić je u izjavi za portal Srpska Info rekao da je reakcija trebala biti usaglašena na samom sastanku.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.