27.7.2021. 17:46
0
Mušić: Poslanici saglasni da se eliminira diskriminacija prema borcima
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju.

- Izmjenama Zakona ispravljena je u članu 44. diskriminacija prema boračkoj populaciji na način da se poseban staž koji je prethodno obračunavan sa 0,5 boda ubuduće bude 1. Također, u članu 144. predviđeno je da borac koji ima priznati puni ratni staž u punom trajanju npr. sedam godina može penziju po ovom zakonu ostvariti, umjesto dosadašnjih 65, sa 58 godina - rekao je Feni predlagač zakona Zijat Mušić.

Dodao je da osim navedenog u članu 144. gdje je bilo predviđeno umanjenje ranijim odlaskom u penziju toga više neće biti za pripadnike boračke populacije.

- Borci nisu i ne smiju biti teret države, oni su i trebaju biti temelj države - zaključio je Mušić. 

Da bi stupio na snagu potrebno je da ovaj zakon usvoji i Dom naroda PFBiH.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.