27.7.2021. 18:50
0
Zakon o zaštiti od nasilja u porodici upućen u javnu raspravu od 60 dana
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je upućen u javnu raspravu od 60 dana.

- Ukupno četiri žene od njih deset su doživjele nasilje u porodici ali nisu prijavile nasilje jer ne vjeruju u sistem zaštite. Nasilje je zasigurno neprihvatljivo i problem koji trebamo rješavati, jer je to problem društvene zajednice. Ratificiranjem međunarodnih ugovora, odnosno Istanbulske konvencije smo se obavezali da ćemo raditi na sprečavanju općenito nasilja, posebno u porodici - rekla je poslanica u Federalnom parlamentu Kenela Zuko.

Fondacija lokalne demokratije, NVO sigurne mreže su najviše doprinijele izradi zakona.

- U Fondaciji imamo pet sigurnih kuća koje vode nevladine organizacije i koje pružaju specijaliziranu pomoć žrtava nasilja u porodici. Prosječno godišnje jedna sigurna kuća treba 320.000 KM za funkcionisanje, odnosno ukupno 1.600.000 KM. Nacrtom zakona je predviđeno rješenje i to na način da to bude finansiranje 40 posto federalni nivo, 40 posto kantonalni nivo i 20 posto općina gdje je žrtva prijavljena - pojasnila je Zuko.

Trenutno Vlada Federacije BiH na godišnjem nivou izdvaja 250.000 KM za grant, odnosno podršku sigurnim kućama u Federaciji. Prema novom Prijedlogu trebalo bi izdvojiti 400.000 KM.

- Novim zakonom o zaštiti od nasilja u porodici se precizno propisuje pravo žrtava nasilja u porodici što lišava sve moguće dileme koje su do sada postojale, o tome koja prava im pripadaju - dodala je Zuko.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.