28.7.2021. 15:29
0
Dodik odveo političko vodstvo bosanskih Srba na evropsku crnu listu!?
Evropske sankcije pojedincima, političkim predstavnicima opasnih režima, kršiteljima ljudskih prava, liderima koji destabiliziraju države... uvode se već duže vremena na sastancima ministara vanjskih poslova članica EU. Sankcijama se želi postići promjena u politikama ili ponašanju onih na koje se primjenjuju, s ciljem promicanja ciljeva zajedničke vanjske i sigurnosne politike Evropske unije - piše novinska agencija Patria.

Mogu se primijeniti na: vlade zemalja koje nisu članice EU-a zbog njihovih politika; subjekte (poduzeća) koji pružaju sredstva za provođenje politika koje se sankcionira; skupine ili organizacije poput terorističkih skupina, pojedince koji podržavaju politike koje se sankcionira, koji su uključeni u terorističke aktivnosti itd.

Osmišljene su kako bi se njima na najmanju moguću mjeru svele negativne posljedice za one koji nisu odgovorni za politike ili aktivnosti koje su dovele do donošenja sankcija. EU se posebno trudi da što je moguće više ublaži posljedice za lokalno civilno stanovništvo ili legitimne aktivnosti u dotičnoj zemlji ili s njom.


Učinkovitost ovih sankcija ogleda se u finansijskim problemima u koje upadaju oni koji se nađu na evropskoj crnoj listi. Takvim osobama i nekim od njihovih srodnika i saradnika se blokiraju finansijska sredstva, ali se zabranjuje i finansijsko poslovanje sa takvima. Političke sankcije, poput onih u Sjedinjenim Američkim Državama, barem na primjeru lidera u Bosni i Hercegovini pokazale su se dobro u domenu pritiska, ali ne i posljedica po osobe uvrštene na listu  - piše agencija Patria.


Zbog svega navedenog u vrhu političkog establišmenta entiteta Republika Srpska vlada poprilična neizvijesnost i panika. Jer, to što su politički predstavnici RS-a mislili da ih Srbija i Rusija mogu zaštititi je fatalna pogreška. Naprotiv, postoje predviđanja da će političkim predstavnicima bosanskih Srba zahvaljujući politici koju provode biti zabranjen ulazak i u Srbiju, zemlju koju ničim izazvani smatraju maticom svih Srba - navodi agencija Patria.

O sankcije se neće moći oglušiti ni oni ni Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji se, siguran sam neće kockati sa evropskim putem Srbije zbog nekoliko potrošnih političara u RS.

Vrijeme curi, Evropska unija je sve odlučnija, a kada i konačno prelomi, što dobro informisani sa velikom sigurnošću tvrde da će se desiti, nastat će rusvaj u političkom vrhu bosanskih Srba. A sve je moglo biti drugačije. I bit' će! Kada Evropa zaledi račune i novac političkim sljedbenicima najgorih zločinaca od Drugog svjetskog rata!


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.