31.8.2021. 16:17
0
Nakon teksta o balonima u Mostaru: Komentar Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u Bosni i Hercegovini
Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa u BiH, unazad nekoliko godina u saradnji s porodicama nestalih iz čitave Bosne i Hercegovine obilježava Međunarodni dan nestalih kampanjom „Gdje je?“, koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti na više od 7.600 osoba koje se još uvijek vode kao nestale.

Kampanja „Gdje je?“ kreirana je u u konsultacijama s predstavnicima više od 30 udruženja porodica nestalih iz čitave Bosne i Hercegovine i u skladu s njihovim željama i idejama kreirani su i vizuali i promotivni materijali kampanje. Crni baloni s natpisom „Gdje je?“ predstavljaju teret neizvjesnog gubitka s kojim se porodice nestalih osoba suočavaju već više od 25 godina, svakodnevno pitajući se gdje su njihovi voljeni. Puštanje balona simbolizuje situaciju u kojoj porodice nestalih pronalaze svoje voljene i oslobađaju se od tog tereta.


Svjesni štetnosti po okoliš, MKCK je posljednjih par godina značajno redukovao broj balona koji se koriste u svrhu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, uvodeći nove i ekološki odgovornije materijale kao što su pamučne maske i u slučaju ovogodišnjeg obilježavanja, izložba koja služi kao svojevrsni spomenik za više od 7.600 nestalih osoba.

Treba naglasiti da puštanje balona u Mostaru nije bilo dio programa obilježavanja, nego se radi u propustu u komunikaciji između organizatora i izvođača programa obilježavanja, zbog čega nam je jako žao.


Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je specifično po tome što su se, prvi put nakon dugo vremena, udruženja porodica nestalih koja predstavljaju porodice iz čitave BiH, složili i glasno i jasno rekli da je problem nestalih prije svega humanitarno pitanje koje premašuje sve nacionalne i etničke razlike. I zbog toga bi nam bilo jako žao da jedan ovakav propust naruši humanu poruku koju smo svi zajedno željeli poslati u Mostaru, a to je da "porodice nestalih u Bosni i Hercegovini imaju pravo znati šta se dogodilo njihovim najmilijima!"


Komentar koji smo objavili u cjelosti bez korekcija, uslijedio je nakon jučerašnjeg teksta i reakcije novinara Sanela Kajana. Taj tekst pročitajte klikom na  Dosta je više puštanja balona. Nestale osobe nisu zaslužile da se ime napiše na balon pa pusti u zrak!


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.