16.9.2021. 10:29
0
Slučaj Memić: Vještak Hamza Žujo u Tužilaštvu BiH daje iskaz
Vještak medicinske struke Hamza Žujo danas bi trebao dobrovoljno biti saslušan u okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH u slučaju „Dženan Memić“

Vještak Žujo svoj nalaz prvi put je iznio pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u aprilu 2017. godine kada i Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke. Već tada se vidjelo da se ne poklapaju pvi nalazi, odnosno da povrede koje je nabrajao Kovačević nisu postojale niti ih je Žujo zabilježio u obdukcionom nalazu. 

Podsjećamo na nalaz vještaka Žuje koji je u ovom slučaju angažovan šest puta.

Žujo je obdukciju Dženana Memića izvršio 16. februara dan nakon što je preminuo na KCUS-u.

“Leš je bio sa medicinskom gazom i sa zavojem na glavi. To sam samo našao na tijelu. Kod svake obdukcije mjeri se leš. Ja sam našao 190 cm. Nakon što sam uradio spoljašni pregled konstatovao sam povrede odnosno otvor u sljepoočnom predjelu lijevog dijela glave”, kazao je Žujo te je dodao da su na koži desne šake, desnog koljena, kože lijevog koljena, kože predjela lijeve nadlaktice pronađene površinske povrede koje je mogao zadobiti od pada.

Žujo je kazao da na grudnom košu nije našao povredu prilikom obdukcije iako su tokom ranijeg svjedočenja ljekari kazali da je imao nagnječenje grudnog koša.

Kazao je da ostaje pri stavu da je povreda glave nastala djelovanjem tupog mehaničkog oruđa te da je to moglo biti od štoka od vrata na vozilu.  

“Mjesto pokazivanja oštećenja vozila na 192 cm to je štok od vrata on je zaobljen i dolazi u obzir takav način povređivanja”.

Na pitanje da li je Žujo ikome govorio pa i Aliji Budnji da je Dženan udaren šipkom promjera 18 mm, vještak je kazao da nikome to nije govorio niti je ta povreda mogla nastati od šipke, palice...

Advokat Rusmir Karkin tokom ispitivanja vještaka je kazao da sve nabrojane povrede na Memiću su s prednje strane na šta je Žujo kazao da spoljašnjim pregledom tijela nije pronašao druge povrede.

Advokat Karkin postavio je pitanje da li je moguće da vozilo pri brzini od 45 km na sat udari oštećenog s leđa i nema tragova kočenja i da taj oštećeni ima samo jednu povredu glave, a nema povreda leđa, nogu, rebara, debelog mesa, potkoljenice.

Sudija Igor Todorović također je pitao vještaka Žuju da li je moguće i kako su to raniji vještaci kazali da je kontakt s pješacima bio ispod pojasa i ima oštećenje blatobrana, fara, a da nema nikakve primarne povrede na Memiću.

“Prilikom obdukcije nisam našao nikakve povrede na nogama, na trbuhu, na karlici, na grudnom košu. Nisam našao i ima fotodokumentacija koja to pokazuje”, kazao je Žujo.

Na pitanje kako je to moguće, Žujo je kazao da to moraju odgovoriti stručnjaci, a da je bio u pitanju prelom potkoljenice da bi tačno znao pri kojoj brzini se to dogodilo. 

Vještak Žujo je i pred Sudskim vijeće Vrhovnog suda FBiH 23. jula kazao da nije bilo povrede potiljačnog dijela glave Dženana Memića (kako se navodi u optužnici i nalazu Ševala Kovačevića op.a.).

„Sljepoočni dio je debeo 0,5 mm, a potiljačna kost i debljine 1 cm. Ja nisam nigdje našao povrede potiljačnog dijela“, kazao je Žujo. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.