17.9.2021. 15:24
0
Muratović: Vlada KS stavlja na teret Katani nezakonitost koja je učinjena prije nego što je postao direktor
Vlada Kantona Sarajevo smijenila je direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo Sakiba Katanu, a na ovo mjesto postavila Samiru Hajdarević.

No, advokat Sakiba Katane, Jasmir Muratović, naveo je da će sačekati da dobiju zvaničnu odluku nakon čega će se očitovati o daljnim pravnim sredstvima koja stoje na raspolaganju.

On je ukazao da su ranije dvije odluke Vlade, odnosno Odluka o pokretanju postupka za razrješenje te kasnije i dopuna ove odluke nezakonite. 

Tri inspekcijske kontrole

- Od trenutka kada je Sakib Katana primio Odluku o pokretanju postupka za razrješenje s mjesta direktora, sačinili smo očitovanje na tu odluku i uputili je premijeru Vlade KS osporavajući zakonitost iste. Nakon toga, Vlada KS je donijela, valjda uočivši da je počininila određenu nazakonitost, dopunu te odluke o pokretanju postupka za razrješenje. I na tu dopunu odluke smo dostavili izjašnjenje i premijeru Edinu Forti i ministru zdravstva Harisu Vraniću. No, nismo još uvijek dobili nikakvo zvanično obavještenje od Vlade KS o toj odluci da je razrješen dužnosti. Kada dobijemo tu odluku, moći ćemo zauzeti stav u pogledu zakonitosti iste - kazao je Muratović.

Pojasnio je o kakvim nezakonitostima u odluci Vlade se radi.

- Navedeni su određeni razlozi za njegovu smjenu. Prvi razlog u osnovnom tekstu prve odluke je navedeno da Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ZZO KS na Skupštini KS nije usvojen i to je bio osnov za donošenje takve odluke od strane Vlade KS. Tom prilikom je Vlada KS potpuno zanemarila odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju i Statuta ZZO KS kojim je predviđena situacija da se direktor može razrješiti dužnosti i prije isteka mandata, ali samo pod uslovom ako mu se Finansijski izvještaj i Izvještaj o radu ne usvoji zbog gubitaka u poslovanju. Nasuprot tome, ZZO KS posluje pozitivno i nije u gubitku. Prema tome, taj osnov za smjenu Sakiba Katane nema utemeljenja - kazao je Muratović.

Naveo je da je to uočila Vlada te su u dopuni odluke nakon mjesec i po stavili tri nova razloga za razrješenje, kako je rekao, navodno nezakonito postupanje.

- Pri tome su se pozivali se na tri inspekcijske kontrole koje su bile u Zavodu i tom prilikom uočile nezakonitosti. Od ta tri inspekcijska nadzora, jedan se odnosi na period kada Katana nije bio direktor Zavoda, odnosi se na 2017. i 2018. godinu. Vlada KS stavlja na teret Katani nezakonitost koja je učinjena prije nego što je on stupio na mjesto direktora - dodao je advokat Muratović.

Dva postupka nisu pravosnažno okončana

Istakao je i da druga dva postupka nisu uopće pravosnažno okončana.

- Jedan postupak je u fazi sudskog odlučivanja na Prekršajnom odjeljenju Općinskog suda, a drugi postupak je u žalbenoj fazi pred Fedralnom upravom za inspekcijske poslove. Ta dva postupka nisu pravosnažno okončana, a Vlada KS ih koristi ako razlogza navodno utvrđenu nezakonitost u radu ZZO KS i derektora Katane što je neprihvatljivo. I to su nezakonitosti na koje smo premijeru Forti i ministru Vraniću ukazali, a nikada nismo dobili odgovor - naveo je Muratović.

Kako je rekao, izgleda da je u KS postao običaj da se smjenom političke većine u skupštinskim organima mijenjaju i svi direktori i predsjednici i članovi upravnih odbora, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.