20.9.2021. 22:33
0
Izložbom 'Progovara(j)mo' žrtve ratno seksualnog nasilja traže pravdu
Izložba "Progovara(j)mo", koja predstavlja iskustva žena iz nekoliko bh. gradova koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te o djeci rođenoj zbog rata, otvorena je u ponedjeljak u Mostaru u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva.

Postavka od 12 djela koje su radile žrtve ratno seksualnog nasilja u mostarskom Centru za kulturu otvorena je do 27. rujna svakim radnim danom od 11 do 19 sati.


Jedna od sudionica izložbe je i Midheta Kaloper Oruli iz Udruženja žrtava rata Foča 92.-95. koja kaže kako su ovi radovi njihovi životni putevi, oslikani na jednom papiru, ali jako važnom za njih, preživjele žrtve rata.


- Tema jeste teška, ali ono što je nas 12 uspjelo oslikati na ovom papiru, jako je poučno jer vrlo često kada su nas ljekari pitali da se vratimo u prošlost to je automatski bilo vračanje u rat. No, ovom radionicom i izložbom mi smo se ipak uspjele vratiti u djetinjstvo jer smo imali život prije rata, imamo tu tragediju, ali imamo i život poslije rata - kazala je za Fenu Kaloper Oruli.  Dodala je kako osoba koja je počinila zločin nad njom nikada nije kažnjena te je poručila bh. institucijama da sve žrtve trebaju i pravdu i pravo.

Izložba "Progovara(j)mo" prvotno je predstavljena u Sarajevu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu, a nakon Mostara putuje u Beograd.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.