23.9.2021. 13:30
0
Potvrđena odluka o smjeni Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH!
Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH donijela je odluku u postupku koji se vodi protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, prenosi danas Dnevni Avaz.

Kako je saopćeno iz VSTV-a BiH, Komisija je potvrdila prvostepenu odluku, kojom je Tadić  razriješena dužnosti.

Međutim, riječ je o nepravosnažnoj odluci jer Tadić ima pravo da se žali Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji mora dati konačnu riječ.

Podsjećanja radi, Prvostepena komisija razriješila je Tadićevu dužnosti glavnog tužioca 26. jula ove godine. Tada je utvrđeno da je počinila disciplinski prekršaj nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti i propuštanje iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima vijeća.

“Izriče se disciplinska mjera premještanje s mjesta glavne tužiteljke na mjesto tužiteljke Tužilaštva BiH”, navedeno je u odluci Prvostepene disciplinske komisije.

U tužbi koju je protiv Tadićeve podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca navedeno je da je zanemarivala obaveze i naloge VSTS-a da se predmeti Tužilaštva BiH raspoređuju u rad tužiocima putem sistema koji je automatizovan. Takođe, kako se navodi u tužbi, Tadićeva je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTS-a da sve pravosudne institucije u BiH sprovedu sve obaveze i mjere Zakona o zaštiti tajnih podataka.

(H. Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.