26.9.2021. 14:28
0
Zvizdić: Antibosanski orijentisane političare možemo pobijediti poštenim radom
Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavičkog doma Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se na Facebookom, kazavši da antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike se može pobijediti samo odgovornim, poštenim, posvećenim, transparentnim i zakonitim radom.

Navodi da smo svjedoci, i to na dnevnoj bazi, šovinističkih, rasističkih i antibosanskih izjava koje izgovaraju, ponavljaju i promoviraju oni koji žele podijeliti i uništiti višestoljetnu multietničku državu BiH.

“Takve nećemo pobijediti samo sa kontrasaopćenjima, (naravno, potrebno je, a često i neophodno, argumentovano odgovoriti na laži i spinove kojim protivnici BiH truju javni prostor i građane BiH), jer su izjave, poruke, saopćenja itd., ma kako njihova retorika bila snažna, argumentovana i opravdana, ipak nedovoljan odgovor i neadekvatan pristup prema složenoj i napetoj situaciji u kojoj se BiH nalazi.

Takve, antibosanski orijentisane političare i njihove sljedbenike, svi koji volimo BiH možemo pobijediti samo odgovornim, poštenim, posvećenim, transparentnim i zakonitim radom”, ističe Zvizdić.

Dodaje da ih se može pobijediti i striktnim poštivanjem, na svakom mjestu, u svakoj situaciji i svakom vremenu, vrijednosti koje će popraviti stanje našeg društva i učiniti ga održivim i prosperitetnim:

“Vladavina zakona kao nezaobilazno pravilo ponašanja u svim sferama života i rada,

Pristup u imenovanjima na bilo koju poziciju ili radno mjesto na temelju zasluga, obrazovanja i sposobnosti, a ne na temelju podobnosti ili pripadnosti partiji, porodici ili nekom lobiju.

Razvoj društva jednakih šansi koje vodi ka ukupnoj društvenoj i socijalnoj pravdi i jednakosti,

Obrazovanje-napredna znanja i vještine-dalji razvoj tržišno orijentisane, održive i zelene ekonomije – kontinuirani rast i razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.”

Zvizdić dalje kaže:

“I zato, kada čujemo neku antibosansku izjavu neka naš odgovor bude ubrzano usvajanje zakona i akata koji vode ka demokratizaciji i reintegraciji naše države, jačanju povjerenja među jednakopravnim građanima i ravnopravnim narodima i kontinuiranom rastu i razvoju naše ekonomije.

Kada čujemo uvredljivu izjavu na račun BiH ili nekog naroda ili pojedinca, neka naš odgovor budu čistije ulice, parkovi, rijeke i gradovi kao mjesta ugodna za život, strpljiv i stručan prenos znanja našim učenicima i studentima, povećana ljubaznost medicinskog osoblja prema pacijentima, brzo i transparentno izdavanje potrebnih dozvola za osnivanje firme i izgradnju objekata različite namjene domaćim i stranim investitorima ( nažalost, BiH je još uvijek prema tri indikatora najlošije rangirana u regionu: brzina pokretanja biznisa, brzina dobivanja gradjevinske dozvole i brzina priključka na el. energiju?!).

Kada čujemo ili pročitamo pozive na podjelu ili secesiju BiH, neka naš odgovor bude efikasan i transparentan rad državnih službenika i namještenika na svim nivoima i produktivan rad javnih preduzeća, agencija i ustanova.”

Smatra da ako bude rastao naš BDP, ako budemo planski ( i u planiranim rokovima) gradili saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, ako bude rastao nivo domaćih i stranih investicija, ako budu rasle proizvodnja i izvoz, ako se budu otvarala nova radna mjesta, ako sačuvamo naš okoliš, ako povećamo životni standard, ako unaprijedimo naš obrazovni sistem i otvorimo prostor za istraživanje i inovacije, ako poboljšamo zdravstvenu zaštitu, ako unesemo pravdu u socijalni sektor i budemo poštovali naše tradicionalne vrijednosti, ako na istinama i iskustvima iz naše proslosti budemo kreirali buduće procese – onda bosnomrzci nemaju nikakve šanse.

“Tada će naše vrijednosti sigurno prevladati i naše društvo će se razvijati i napredovati”, poručuje Zvizdić.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.