27.9.2021. 13:41
3
Ustavni sud odlučio: Za RS se ne smije reći da je genocidna ili agresorska tvorevina, vitalni interes Bošnjaka nije ugrožen
Vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakonom o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika jer se jednako odnose na sve građane, utvrdio je danas u Banjoj Luci Ustavni sud Republike Srpske.

- Osporena normativna rješenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske, bez obzira na nacionalnu pripadnost, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da navedeni akti ne utiču direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda, a činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Podsjećanja radi, prema navedenim izmjenama Krivičnog zakona RS-a, svako vrijeđanje ovog entiteta, kao i njegovih simbola kažnjava se zatvorom u trajanju do tri godine, a ako se RS nazove agresorskom ili genocidnom tvorevinom, kazna se kreće od šest mjeseci do pet godina.

(Ajdin Balićevac)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.