28.9.2021. 18:56
0
Džaferović - Džaferi: Države graditi kao funkcionalne multietničke države
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas s predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem, u okviru radne posjete Sjevernoj Makedoniji na poziv predsjednika te države.

Istaknuti su dobri i prijateljski odnosi između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, te je naglašeno da oni mogu biti dodatno unaprijeđeni kroz intenziviranje političke i ekonomske saradnje.

Ocijenjeno je da dvije države imaju zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost, te da ključni zajednički imenitelj predstavljaju integracije u Evropsku uniju i NATO savez, kao i nastojanja ka izgradnji funkcionalnih i modernih multietničkih država.

Član Predsjedništva BiH dao je punu podršku izgradnji harmonični međuetničkih odnosa u Sjevernoj Makedoniji, uz uvažavanje evropskih principa o jednakosti građana.

Sagovornici su se složili da uprkos trenutnim prijeporima unutar same EU po pitanju proširenja strateške alternative evropskim integracijama država zapadnog Balkana ne može biti, jer to predstavlja obostrani interes.

Džaferović je podcrtao da su zastupnici Sobranja usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čime su pokazali da Sjeverna Makedonija pripada u red civiliziranih država.

Sastanku je prisustvovao i Zejćir Ramčilović, poslanik u Sobranju iz reda bošnjačkog naroda.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.