28.9.2021. 22:55
0
Dodik predlaže NSRS zaključke o poništavanju OS BiH
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske sazvat će tokom narednih dana posebnu sjednicu NSRS na kojoj će biti predložen izlazak RS-a iz Oružanih snaga i poništavanje ingerencija Uprave za indirektno oporezivanje BiH u RS-u.

Iz dobro obaviještenih izvora saznajemo (agencija Patria; Op.a.) da će prijedlog biti sačinjen u formi zaključaka koje bi s tim u vezi trebala donijeti i Narodna skupština RS.

Milorad Dodik, čini se, ipak ne staje u svom rušilačkom pohodu. Kratkotrajna deblokada u vidu telefonske sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojeno privremeno finansiranje bila je samo slamka spasa za Dodika.


No, on je ovim činom razbjesnio opoziciju, koja je večeras burno reagirala na činjenicu da ministri iz SNSD-a učešćem u radu Vijeća ministara nisu ispoštovali zaključke NSRS-a o bojkotu institucija BiH. Bit će zanimljivo vidjeti njihovo ponašanje na sjednici NSRS koju planira organizirati Dodik u vezi izlaska RS-a iz Oružanih snaga BiH.  Inače, danas se oglasio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te je još jednom potvrdio neupitnu opredijeljenost Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.


Iz OHR-a su podsjetili da, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.