29.9.2021. 14:37
0
Indira Fazlagić je naknadno Ganibegovića nazvala i preporućila mu firmu "Tuzlafarm", ipak izabrana firma Fikreta Hodžića
Saslušanjem dvoje uposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva danas je nastavljeno suđenje premijeru Fadilu Novaliću i drugim optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM, prenosi Dnevni Avaz.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Iskaze su dali dr. Harun Avdagić, član stručnog vijeća u Agenciji i Indira Fazlagić, glavni farmaceutski inspektor u Agenciji.

Prije saslušanja svjedoka, tužilac Mirza Hukelić je kazao da je Tužilaštvo od Suda BiH dobilo pet podnesaka od Edite Kalajdžić u kojima ona navodi da je sa njenog mobitela, koji je deponovan u Tužilaštvu BiH, korištena viber aplikacija upućena prema osobama koje ona poznaje.

Tužilac je kazao da je o tome upoznato samo Tužilaštvo, a ne odbrane i zbog toga je naveo da su dobili podnese te je istakao da jedino Sud može poduzeti mjere u odnosu na taj predmet.

Prvi svjedok Avdagić je kazao da je njega svojvremeno zvao muškarac iz Ureda premijera Vlade BiH vezano za dobijanje dozvole za uvoz medicinske opreme, ali da ga je uputio na Indiru Fazlagić. Avdagić, je ostavio mogućnost da ga je zvao i Hasan Ganibegović iz Ureda Fadila Novalića. Avdagića (SDA) za člana stručnog vijeća u Agenciji iz reda Bošnjačkog naroda imenovala je Vlada FBiH. On je također kazao da Novalića poznje pet -šest godina preko zakedničkih prijatelja. 

Svjedokinja Fazlagić je ispričala da ju je zvao Hasan Ganibegović i da se raspitivao šta je sve potrebno za uvoz respiratora i koje su potrebne dozvole za interventni uvoz. Nakon što mu je objašnjeno da da je potrebna registracija pravnog lica koje uvozi respiratore, Ganibegović se zabrinuo i pitao da mu preporući firmu koja se time bavi. Indira Fazlagić je naknadno Ganibegovića nazvala i preporućila mu firmu "Tuzlafarm" koja je često radila interventne uvoze za Klinički centar u Tuzli.

Međutim, nakon toga, pravnik u Agenciji Mladen, donio joj je zahtjev za upis u Registar firme Fikreta Hodžića "Srebrena malina" radi nabavke respiratora. Fazlagić je na predmetu napisala "Hitno" i nakon provjere dokumentacije zbog pandemije izvršen je posredni, a ne neposredni inspekcijski nadzor i "Srebrena malina" je dobila dozvolu. 

Da su respiratori stigli na sarajevski aerodrom Fazlagić je sasznala iz medija.  

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.