9.10.2021. 16:14
0
"Nebitno je šta će odlučiti Dodik i NSRS, on smije pričati šta hoće, osim negirati genocid, za to se krivično odgovara"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, obratio se novinarima na press konferencije koja je upriličena nakon što je Komšić na Kongresu DF-a ponovo izabran za predsjednika ove stranke.

Komšić se na pressu osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, a za Dodikove najave je kazao kako nemaju osnova ni u zakonu ni u Ustavu BiH.

- On može da priča šta god hoće, sem da negira genocid, za to se krivično odgovara. Apsolutno je nebitno šta će on uraditi i šta će odlučiti Narodna skupština RS-a, jer o tome oni ne odlučuju. Takve odluke se mogu eventualno donositi u Parlamentranoj skupštini BiH, rekao je Komšić.

Dodao je da vjeruje kako će Oružane snage, VSTV i sve ono što je uspostavljeno u Parlamentarnoj skupštini nastaviti da postoji.

- Kakvu god odluku Dodik i NSRS donesu, ja vas uvjeravam da će Oružane snage, VSTV i sve ono što je u Parlamentarnoj skupštini BiH uspostavljeno nastaviti da postoji, kazao je on.
Dodikovu politiku nazvao je pogubnom, te je upitao da li će u slučaju donošenja takve odluke iz Oružanih snaga istupiti i vojnici iz RS-a.

- Pa hoće li im on davati plaće u ovakvoj finansijskoj situaciji u kakvoj je Republika Srpska? On to nije u mogućnosti da ispoštuje. Bez obzira na sve, institucija Oružanih snaga BiH će postojati da postoji, sa Dodikom ili bez Dodika. On, koliko god da je držao sebi da je bitan, važan i da može sve, postoji nešto što se zove Ustav i zakoni, ističe Komšić.

Kada je riječ o eventualnim sankcijama, koje bi mogle biti donesene u slučaju Milorada Dodika, Komšić kaže da o tome odlučuju neki drugi ljudi, te je istakao kako se sankcije EU obično provode kroz finansijske tokove, pa bi cijenu Dodikovog ludila platila cijela Republika Srpska.

Komentarišući situaciju oko smjene ministra odbrane BiH, Sifeta Podžića, Komšić je rekao kako će "ministar Podžić ostati ministar Podžić".

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.