13.10.2021. 15:53
0
Ne brani Dodik RS već uspostavlja totalitarni režim u svim sferama života
On smatra da se tu radi o pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad tim istim institucijama, ali sada u okviru Republike Srpske.

Sada kada SNSD polako gubi uticaj nad institucijama za čije prenošenje na nivo BiH su dali svoj glas i kada im se njihovo djelovanje može obiti o glavu i vratiti kao bumerang dosjetili su se da treba da ih vrate u nadležnost Republike Srpske, kaže Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Komentarašući navode iz SNSD da je u pripremi povlačenje ranije datih saglasnosti RS na Zakon o odbrani BiH, na Zakon o VSTV-u i na Zakon o PDV-u on je napomenuo da su ljudi iz te stranke glasali za te iste ali i za druge zakone u zakonodavnim tijelima BiH, kojima su formirane određene institucije ali i agencije na nivou BiH.

 
On kaže da bi SNSD želio da kontroliše izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi ali i eventualne istrage o pojedinim zloupotrebama.
 
 „Nadležnost nad sudstvom bi se prenijela na Narodnu Skupštinu, gdje vladajuća koalicija predvođena SNSD-om ima potpunu većinu, pa bi samim tim imala i kontrolu nad radom sudstva. Ovo bi bio pravi non sens u parlamentarnoj demokratiji jer bi zakonodavna vlast kontrolisala sudsku vlast. To praktično znači da bi se kontrolisao izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi“, ističe Radović.
 
On navodi da je dokaz tome i jučerašnja prijetnja Tužilaštvu i MUP-u Republike Srpske zbog hapšenja i procesuiranja odgovornih za zloupotrebe u nabavkama Instituta za javno zdravstvo u vrijeme pandemije od strane predsjednika SNSD-a.
 
Radović kaže da je dalja namjera SNSD da se, pod izgovorom vraćanja nadležnosti, eliminišu SIPA i Tužilaštvo BiH, zbog započetih ali i okončanih istraga o zloupotrebama, korupciji i kriminalu koje vode do visokih funkcionera vladajuće koalicije.
 

"Jasno je da to nema veze sa reciprocitetom oko osuđenih za ratne zločine, jer za nepunih 16 godina svoje vladavine ova vlast, osim samo verbalno i tobožnjim prijetnjama, nije nastojala da taj problem riješi“, podsjetio je Radović.
 

Kaže da ne treba zaboraviti ni nedavnu izjavu kojom je najavljeno uspostavljanje Izborne komisije na nivou Republike Srpske jer postoji strah od fer i poštenih izbora i transparentnog brojanja glasova. Očigledno je, dodaje Radoviić, da su Zakon o PDV i Zakon o oružanim snagama samo dodati kao dekoracija, jer bi bilo providno i da su samo tražili da se u prvoj fazi uskrati rad SIPA-e i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske.
 
"Dakle, zamisao nije nikakva odbrana interesa Republike Srpske ili put ka mirnom razdruživanju, već uspostavljanje totalitarnog režima u svim sferama političkog i društvenog života i strah od moguće odgovornosti za počinjeni kriminal i ogromne višemilionske zloupotrebe“, kazao je Radović podsjećajući da, iako su brojne afere objavljene, rezultata njihovog procesuiranja gotovo da nije ni bilo.


Radović poručuje da se, za razliku od rukovodstva SNSD-a, Srpska demokratska stranka i opozicione stranke ponašaju veoma odgovorno, jer žele da ukažu na moguće negativne i katastrofalne posljedice odluka čije donošenje je najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
 
"Te odluke mogu da nanesu nesagledivu štetu po Republiku Srpsku koja može dovesti do ekonomskog kolapsa. Bilo kakve sankcije ili izolacija Republike Srpske, a koje su zatražili neki parlamentarci EU, bi direktno pogodile naše građane i privrednike, a ne one političare koji su spremni da nas gurnu u provaliju zarad zaštite sebe i svojih ličnih interesa“, poručio je Radović.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.