20.10.2021. 13:08
0
Edita Kalajdžić potvrdila: "Seb zove", to se odnosi na Sebiju Izetbegović! Šefe, čujte se vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora
Suđenje Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za nabavku stotinu respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM, nastavljeno je danas saslušanjem Edite Kalajdžić, sekretara Vlade Federacije BiH, prenosi danas Avaz.

Kalajdžić je na ročištu potvrdila da se u viber grupi GENSEK, u kojoj se obavljala komunikacija između premijera FBiH i njegovih uposlenika, skraćenica Seb.zove odnosi na profesoricu Sebiju Izetbegović, direktoricu KCUS-a.

Ona je općeno objasnila koji su njeni zadaci na radnom mjestu. Između ostalog, kazala je da je sve ponude koje su stizale na Ured premijera FBiH za nabavku medicinske opreme i sredstava proslijeđivala Federalnoj upravi CZ i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Prije nego što će biti izmijenjen Federalni štab CZ, Kalajdžić je dobila Viber poruku "Sebija: Solak će morati uzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje". Kalajdžić je na to odgovorila: "Do ujutro u 9 sati zovite Solaka, Pehara, Čerkeza, Jelku. Moramo mi preuzeti, Solaku dati krila. Moramo hitno reagirati".

Predočena je i komunikacija Edite Kalajdžić sa Fadilom Novalićem od 18. marta 2020. godine. Ona je tada pisala premijeru: "Šefe, čujte se vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora".

Kalajdžić je danas za ovu komunikaciju pojasnila da su im se u ured javljale mnoge mikrokreditne organizacije da im pomognu da saznaju cijene respiratora.

Odbrane su reagirale i tražile da tužilac Džermin Pašić prestane s insistiranjem da se objasni ko je Sebija, jer smatraju da ne treba pominjati ime Sebije Izetbegović u ovom predmetu. Tužilac Pašić odgovorio je da je on insistirao na tome jer se u ovom predmetu radi o političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba. 

Ipak, sutkinja Džemila Begović je kazala kako nema potrebe da se spominju treće osobe, a da tužilac kroz dokaze treba dokazati svoje navode.

Advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Fadila Novalića i kojoj su nedavno hakirani računar i mobitel, danas je novinarima nakon ročišta kazala da je, pred toga, dobivala i ozbiljne prijetnje, a sve je prijavljeno Federalnoj upravi policije.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.