22.10.2021. 19:10
0
Oglasili se iz EUFOR-a nakon vježbe MUP-a RS-a nedaleko od Sarajeva: Da, posmatrali smo vježbu, jer imamo nesmetanu slobodu kretanja širom BiH!
Da, EUFOR je pratio vježbu. EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji i kako bi osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu sa mandatom, odgovoreno je za Patriju iz EUFOR-a.

Komentirali su i navode ministra MUP RS Dragana Lukača koji je kazao da EUFOR nije najavio prelet.

“EUFOR ima potpunu i nesmetanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom širom BiH”, potcrtali su iz EUFOR-a.

Iz EUFOR-a su dalje istakli da vježba nije snimana, već isključivo praćena. 

“To nije ništa sporno jer EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom širom BiH”, istakli su.

Odgovarajući na tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da zbog prisustva EUFOR-a u zraku nisu koristili drugi helikopter RS iz EUFOR-a kažu da vazdušni prostor u zonama vježbi RS je klase „G“ što je nekontrolisani vazdušni prostor. 

“Stoga prisustvo EUFOR-ovih aviona nije spriječilo drugi avion RS da poleti i primijeni pravila „vidi i izbjegavaj“ prema klasifikaciji vazdušnog prostora”, pojašnjavaju.

Potvrdili su da je EUFOR imao i posmatrača na terenu u opštini Mrkonjić Grad, jer se smatralo da je ovo nedovoljno da se vidi puni obim vježbe, pa je avijacija EUFOR-a također imala zadatak da prati vježbu.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.