25.10.2021. 13:08
0
Završeni protesti pred OHR-om: Schmidt više radi nego što priča, a to ćete vidjeti uskoro
Protesti ispred OHR-a su završeni, a nakon sastanka predstavnika građana sa Schmidtovim savjetnicim, oni su istakli kako je susret prošao zadovoljavajuće za sve učesnike razgovora. Iz OHR-a su istakli da su razočarani što ovakvih protesta i susreta nema više. Očekuju da čuju glas građana. Miro Lazović, sociolog i političar, nekadašnji član Predsjedništva BiH, je također bio prisutan u svojstvu građanina i svoje stavove je istakao u takvom svojstvu.

Sejfudin Hodžić se umjesto Lazovića obratio medijima te je izrazio da je za današnje proteste itekako bilo razloga, a da je visoki predstavnik pokazao svoj interes za njih, te je ovlastio svoje savjetnike da obave razgovor kako bi mu mogli prenijeti zahtjeve i zabrinutost građana. Građani su Schmidtu postavili pet zahtjeva koji se tiču ustavno-pravnog poretka i njegovog poštovanja.

- Istakao bih dvije stvari koje su bile navedene i tokom razgovora. Za građane je veoma važno da imamo vladavinu prava, ali da bismo imali vladavinu prava moramo imati zaštićen ustavno-pravni sistem, a visoki predstavnik ima sve ovlasti i mehanizme da učini upravo to. Druga stvar koju smo naglasili jeste da građani više ne mogu samo apelovati domaćim političarima i tražiti odgovornost, već će to raditi i od međunarodne zajednice. Oni su direktno učestvovali kreiranju ovog Ustava, Daytonskog sporazuma i oni su svjesni svih mehanizama današnje blokade koju imamo i oni su visokog predstavnika ovlastili da bude ključ za deblokadu sistema institucija BiH. Zato ćemo ga smatrati odgovornim ako to Schmidt ne učini.

Sastanak sa Schmidtom očekuju da će biti nakon njegovog izvještaja Vijeću sigurnosti.

- Vrlo je važno da ured visokog predstavnika nastavi da komunicira sa građanima, a ne samo sa političarima koji ne slušaju svoje građane. A ne slušaju jer sami kreiraju izborni legitimitet.

Ističe kako su od visokog predstavnika tražili da iskoristi svoje bonske ovlasti da kazni sve one koji krše Daytonski sporazum, koji vrlo svjesno podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Ono što vam mogu reći jeste da je pristup Schmidta takav da puno više radi nego što priča. Spomenuto je da je postojala velika bojazan oko imenovanja Centralne banke i riješena je bez puno pompe i oglašavanja. To je jedan od primjera, a sve ostale ćete moći saznati iz njegovog izvještaja koji će podnijeti Vijeću sigurnosti.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.