27.10.2021. 21:36
0
Brčko na putu samoodrživosti kroz energetski sektor
U organizaciji USAID-a u srijedu je u Brčko distriktu održana konferencija na temu "Organiziran i reguliran energetski sektor Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Put prema samoodrživosti" na kojoj su, između ostalih, nazočili predstavnici Vlade Distrikta, javnih poduzeća, državnih institucija, Gospodarske komore Brčko distrikta BiH te supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan.

U svom obraćanju, ravnateljica misije USAID BiH Courtney Chubb kazala je da zemlje širom svijeta rade na transformiranju svojih sustava, odnosno prelasku s konvencionalnih, fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, te kako je u Brčko distriktu BiH napravljen značajan napredak, naročito kada je riječ o prijedlogu Zakona o električnoj energiji.

"Nadam se kako će ovaj zakon biti ubrzo donesen i kako će Distrikt napredovati dalje, u vidu zakona o obnovljivim izvorima energije, o energetskoj učinkovitosti i plinu Provedbom zajedničkih preporuka koje se tiču pojednostavljenja postupaka izdavanja dozvola za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, Brčko distrikt BiH će privući brojne investicije.


Želim pohvaliti lidere Brčko distrikta BiH i građane jer su primjer što je to što se može zajednički uraditi, koje se pozitivne promjene mogu napraviti i vjerujem kako će Distrikt postati model, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za zemlje u regiji", istaknula je ravnateljica Chubb.


U svom obraćanju gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić kazao je kako se Vlada Distrikta opredijelila za stvaranje zakonodavnog okvira za obnovljive izvore energije što je dobra pretpostavka za intenzivniji ekonomski razvoj Distrikta.


 "Vrlo ozbiljno smo pristupili procesu izrade novog zakona o obnovljivim izvorima energije jer postoji velik interes poslovne zajednice i građana Distrikta za ovakvim propisom. Današnju konferenciju doživljavamo kao još jedan poticaj i potporu uloženim naporima kako bismo do polovine naredne godine imali usvojen zakon i krenuli u operativne aktivnosti odnosno razvijanje ovog dijela sektora", istakao je Kadrić, priopćeno je iz Vlade Brčkog.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.