29.10.2021. 18:28
2
Dok Dodik ne odustaje Ambasada SAD tvrdi da 'nema jednostranog povlačenja iz državnih institucija'
"Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija", kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodali su kako bi takve radnje bile neustavne i antidejtonske.

“Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu. Neodgovorno je od lidera da pokušavaju odvući pažnju građana od problema korupcije koja ih sputava, te da zanemaruju provedbu reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve”, poručeno je.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a istakli su kako će nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.  “Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, zaključeno je u odgovoru za N1. 


Također, iz britanske ambasade su poručili kako je “Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno pomaganju građanima BiH da izgrade bolju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj državi sa jakim institucijama. Oružane snage BiH su ključni dio te sigurnosti, i ne postoji zakonski put za jednostrano povlačenje. Priče o otcjepljenju ili poništavanju napretka postignutog zadnjih dvadeset šest godina dovode do podjela i služe samo za odvraćanje pažnje sa napretka po pitanju transparentnosti, otvaranja radnih mjesta i bolje budućnosti za djecu ove zemlje”.

Podsjećamo, u četvrtak je održana sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj je usvojen dokument u kojem se navodi da će RS, ukoliko ne dobije svoje vojne formacije i pravosuđe, aktivirati pravo na samoopredjeljenje.  Međutim, dok Ambasada SAD tvrdi da nema jednostranog povlačenja, u NSRS je izglasan zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se osniva entitetska agencije za lijekove. I Dodik najavljuje daljnje povlačenje nadležnosti i to iz OS BiH, UIO BiH, VSTV-a, SIPA-e, OSA-e...


Milorad Dodik je i na današnjoj press konferenciji nakon sastanka sa Draganom Čovićem, ali i sinoć na večeri sa američkim i EU diplomatama govorio o povlačenju nadležnosti. Danas nismo vidjeli neku reakciju koja bi upućivala da Dodiku prijete bilo kakve sankcije ili da on više nije partner za razgovor. Naprotiv Dodik je imao vrlo srdačan susret sa američkim izaslanikom Matthewom Palmerom u Predsjedništvu BiH, a nakon sastanka u Delegaciji EU koji je održao u popodnevnim satima sa još dva predstavnika stranaka koji čine vlast na državnom nivou, ponovio je svoje stavove.


"Tražimo da se poštuje suverenitet RS, u tom pogledu smo razgovarali. Bilo je važno da im predočimo naša viđenja. Mi nismo prepreka za izborni proces i izborno zakondavstvo u BiH. Mi smo savršeno dobri momci. Nema prenosa nadležnosti. Ovdje se radi o Ustavu. BiH ima svoj Ustav. Kad malo pročitate Ustav onda ćete vidjeti da nikavih nadležnosti mi ne uzimamo BiH. Sve što po Ustavu pripada BiH niko ne dira, i ne uzima, niko ne želi da derogira. Po Ustavu će BiH imati i dalje, a što se tiče prensenih i otetih nadležnosti od Republike Srpske na to imamo pravo, i mi ćemo ih urediti”, rekao je Dodik .



(Patria /N1/Amer Mujezinović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.