4.11.2021. 12:10
0
Sabina Ćudić: Sve naše najmračnije sumnje i strepnje su potvrđene
Ćudić kaže kako u Našoj stranci ne zagovaraju nerazmatranje izbornih reformi, već smatraju da treba otvoriti cijeli paket funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u kombinaciji sa pritiskom na Milorada Dodika da zaustavi radnje koje čini.

"Sasvim je sigurno da je trenutni fokus američke i evropske administracije pogrešan. On odvlači pažnju od temeljnog pitanja, a to je sigurnosna prijetnja. Gospodin Dodik je trenutno prijetnja miru u Bosni i Hercegovini, a što saznajemo ovih dana i iz izlaganja gospodina Šmita. Sve naše najmračnije sumnje i strepnje su sada i potvrđene“, komentira u intervju „Jedan“ BHT1 zastupnica  u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić činjenicu da su pregovori o rješenju krize u BiH  počeli od  izbornog zakonodavstva.

Ne smijemo biti pasivni posmatrači

Trenutne pregovore o rješenju krize u BiH Ćudić smatra kontraproduktivnim, jer se događaju pod svojevrsnom ucjenom, odnosno pod pritiskom krize i ne mogu dovesti do dugoročno dobrih rezultata za Bosnu i Hercegovinu. Strani pregovarači, napominje Sabina Ćudić, u prvom planu imaju lidere SNSD-a, HDZ-a i SDA jer vjeruju da im lako mogu naći „slabe tačke“.

"Mnogo lakše je izvršiti pritisak na gospodina Izetbegovića i na gospodina Čovića i na gospodina Dodika zato što se može prijetiti sa sudskim slučajevima i sa svim onim što se o njima zna. Dakle, ne mogu pružiti adekvatan otpor međunarodnom trenutnom pritisku“, kaže zastupnica Ćudić, te poručuje:

"Ne smijemo biti pasivni promatrači. Ništa nije izgubljeno, ali sasvim sigurno jeste pet do 12“!


Nespremni dočekali pregovore o krizi u BiH

Proteklu godinu dana znalo se da stiže ofanziva međunarodne zajednice u vezi izbornog zakona, ali je BiH nespremna dočekala pregovore, smatra Ćudić, ukazujući na diplomtsku apatiju koja traje 20 godina.

"Mi smo dvadeset godina samo pretpostavljali da će Brisel i Vašington uvijek biti na strani teritorijalnog integriteta i, jednako važno, suvereniteta Bosne i Hercegovine, a da Sarajevo ne treba ni mrdnuti prstom..... Umjesto da u godini dana pred dolazak pregovarača obiđete sve evropske prijestonice, posebnu pažnju obratite Briselu, bezbroj puta odete u Vašington i sastanete se sa senatorima i kongresmenima, mi smo se bavili Katarom. Mi smo se bavili zemljama koje, uz sve dužno poštovanje, ne učestvuju i nisu za stolom kada je u pitanju sudbina Bosne i Hercegovine“, govori predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić.


Konflikt SDA, SNSD-a i HDZ postoji samo u medijima

Saradnja između vladajućih stranaka u BiH nikada nije bila jača, tvrdi Sabina Ćudić, jer se nikada nisu osjećali tako ugroženim. Kao poslanica u federalnom parlamentu vidi jednoglasnu podršku između SDA i HDZ-a, podilaženja, povlačenje ključnih zakona sa dnevnog reda. Isto je i na nivou države.

"Mi kada govorimo o konfliktu između HDZ-a, SNSD-a i SDA on postoji u medijima. U djelovanjima, oni jedni druge itekako podržavaju. Gospodin Komšić i gospodin Džaferović redovno povlače sa dnevnog reda sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine one tačke koje im gospodin Dodik traži da povuku, kako ne bi došlo u pitanje finansiranje, radi blokade institucija... U parlamentu isto. Nema drugog kruga glasanja jer se tačke ne stavljaju na dnevni red kako bi se izašlo u susret SNSD-u“, govori Ćudić.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.