5.11.2021. 18:22
3
Ko je Aleksandar Macan koji se tereti za ubistvo sarajevskih policajaca: Macanova supruga, Marijana, radi u MUP-u RS-a na Palama
Nekoliko nevjerovatnih stvari desilo se tokom, ali i prije akcije SIPA-e, a koja se tiče hapšenja osumnjičenih osoba za ubistvo sarajevskih policajaca.

Naime, prvooptuženiu ovom slučaju, Aleksandar Macan sa Pala, već nekoliko mjeseci navodno boravi na tlu Španije, a on je, prema pisanju medija u BiH, svakako već imao informacije da se sprema njegovo privođenje.

Biografija porodice

Podsjećanja radi, Macan je zet Milomira Savčića, čovjeka koji se trenutno nalazi u bjektstvu u Srbiji, te koji se tereti za ratne zločine na tlu Srebrenice. Macanova supruga, Marijana Savčić - Macan trenutno je uposlena u MUP-u RS-a, na Palama, a sumnja se, naime, da je i dotična umiješana u određeno curenje informacija koje su došle do Macana koji je u bjekstvu.

Naime, kako prenosi portal Istraga.ba, komesar MUP-a KS, Nusret Selimović, tražio je da cijeli slučaj preuzme Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali je slučaj na kraju ostao "u rukama" Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema navodima i saznanjima ovog medija, predmet je ostao u nadležnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo i postupajuće tužiteljice su, u skladu s procedurama, od MUP-a Kantona Sarajevo zatražile operativne informacije o adresama stanova i vikendica osumnjčenih, kako bi se od nadležnog suda mogle tražiti naredbe za pretres. No, MUP Kantona Sarajevo navodno nije odgovarao.

Prije hapšenja objavljeno da će biti hapšenje

Deset dana MUP KS nije dostavio informacije o adresama, koje se, inače, mogu saznati i obezbijediti za manje od 24 sata, potvrdila su za portal Istragu tri izvora uključena u ovaj slučaj. Zbog toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije moglo zatražiti izdavanje sudskih naredbi za pretrese i kasnilo se s realizacijom policijske akcije.

Na kraju je Tužilaštvo adrese osumnjičenih zatražilo od SIPA-e, koja je odmah postupila po zahtjevu i dostavila sve potrebne podatke. MUP Kantona Sarajevo nikada se nije oglasio po tom pitanju.

Nakon što je SIPA dostavila potrebne informacije, Tužilaštvo KS je zatražilo i dobilo sudske naredbe za pretrese na Palama. No, noć uoči policijske akcije, na portalu Raport.ba objavljena je vijest da su identificirane ubice sarajevskih policajaca te da će uskoro biti hapšenje na Palama. Kriminalci su indirektno upozoreni.

Kada su pripadnici SIPA-e u četvrtak u zoru došli u ulicu Alekse Šantića na broju 1A nisu pronašli osumnjičenog Aleksandra Macana. Činjenično stanje kaže da je spomenuti već neko vrijeme na tlu Pirineja.

Policija je već ranije imala informaciju da je osumnjičeni već nekoliko mjeseci u Španiji. No, ono što se tražilo bili su kriptovani telefoni, koji bi se mogli povezati sa aplikacijom Sky ECC i komunikacijom koju je pronašla francuska policija. U vikendici ove porodice su pronađene automatske puške, ali prije vještačenja se ne može konstatirati da li je to oružje korišteno prilikom ubistva dvojice policajaca u Sarajevu, piše Istraga. Također je pronađen i jedan snajper.

Macanova supruga radi u MUP-u RS-a


Pojedini mediji jučer su pisali kako je Macanova supruga na svom Facebook profilu objavljivala fotografije svog oca koji je bio u društvu Dragana Lukača, prvog čovjeka MUP-a RS-a.

Mediji su također prenije informaciju da je SIPA jučer saslušala Macanovu suprugu, Marijanu Savčić - Macan.

Macanov DNK profil izolovan je na mjestu ubistva sarajevskih policajaca. Istražitelji u njegovom stanu traže i informacije o aplikaciji koja je korištena za komunikaciju u noći u ubistva, u oktobru 2018. godine. Macan je ranije povezivan sa krađom automobila.

SIPA je, kako se navodi u medijima, pretresla i prostorije MUP-a RS-a na Palama, gdje inače radi Macanova supruga.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.