12.11.2021. 8:40
2
Murali Ratka Mladića: Opštine u Republici Srpskoj odbijaju ukloniti radove
FOTO: RFE
Vlasti Grada Istočno Sarajevo, koji se nalazi u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), odbijaju da uklone spomen-ploču sa imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u Bosni i Hercegovini (BiH).

Spomen-ploča se nalazi na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ploču na Vracama na kojoj se nalazi ime Ratka Mladića je 2014.godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo. Njeno uklanjanje je tražilo Gradsko Vijeće Sarajeva koje je 4. novembra usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da naloži skidanje spomen-ploče sa Mladićevim imenom.  Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ističe za Radio Slobodna Evropa (RSE) da neće doći do njenog uklanjanja, jer nije "ni na koji način posvećena Ratku Mladiću". 

"Nego je posvećena mjestu okupljanja. 19. maja 1992. godine su se domicilni ljudi, koji su živjeli u Sarajevu, došli pod Vojskom RS i bili na odbrambenim položajima, a u tom momentu je Ratko Mladić bio komandant Vojske RS-a", kaže Ćosić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ćosić ističe da Grad Sarajevo ne može tražiti uklanjanje tabli na teritoriji Grada Istočnog Sarajeva, jer, kako tvrdi, "stvari funkcionišu na međusobnom dogovoru i razgovoru". 

"Ja sam i kao gradonačelnik i kao čovjek isticao da mi smetaju table u Sarajevu sa natpisima 'srpski zločinci' ili 'agresori' na Vijećnici i drugim mjestima", ističe on.


Od Foče, Kalinovika (na istoku BiH), Gacka, Nevesinja,(na jugu BiH) i Gradiške (na sjeverozapadu BiH) je tražio uklanjanje murala sa likom i djelom Ratka Mladića, ocjenjujući da je "situacija toliko nakaradna da se može sačiniti 'turistička' karta top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima".


Mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), dug 25 metara, prvi je koji je uklonjen nakon zahtjeva Inzka. Najprije je posut žutom farbom 25. jula, a u međuvremenu i potpuno prefarban bojama srpske trobojke. Za sada nema informacija ko je i kada to učinio, no to je za Bošnjake povratnike, kako ističu dobra poruka.

U Foči trenutno živi oko 18 hiljada stanovnika, od nekadašnjih 35.000, koliko ih je bilo prema popisu 1991. godine. Od toga je sedam posto Bošnjaka kojih je, tri decenije ranije bilo oko 50 posto. Milan Vukadinović, načelnik Opštine Foča ističe da vlasti u toj lokalnoj zajednici nisu radile na uklanjanju murala sa likom Mladića.


"Opština Foča nije vlasnik tog objekta, tako da nije učestvovala, prema informacijama koje imamo, niti u postavljanju niti u uklanjanju", rekao je Vukadinović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Kalinoviku, Nevesinju, Gradišci i Gacku murali i dalje nisu uklonjeni. Vlasti u tim lokalnim zajednicama ističu ili "kako nisu nadležni" za taj posao ili "čekaju nalog odozgo".



(Amer Mujezinović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.