12.11.2021. 13:18
1
Sve naše persone non grata - Tegeltija: To je postao trend u Sarajevu, ali uz sve njihove želje neće protjerati Kalabuhova
Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, naglašava kako, uz sve želje Šemsudina Mehmedovića i drugih iz Sarajeva, ne postoji način da se ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov proglasi nepoželjnom osobom, jer je to, prema Ustavu BiH, u nadležnosti Predsjedništva BiH.

U prijevodu, da bi Kalabuhov, zbog izjave da podržava koncept Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru BiH, bio protjeran iz BiH, neophodan je konsenzus u Predsjedništvu BiH. A to je, naročito po ovom pitanju, nezamislivo, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je ovom prilikom i osudio postupke kojima se poziva protjerivanje ambasadora navodeći da je Kalabuhov ambasador Rusije koja je garant Dejtonskog sporazuma na osnovu kojeg postoji BiH i parlament u kojem kao poslanik sjedi.


- Do koje mjere ide bahatost političkog Sarajeva i SDA da traži protjerivanje ambasadora, jer mu se ne sviđa njegov stav koji je usput i stav Republike Srpske, zaboravljajući da je to ambasador zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma, na osnovu kojega postoji BiH i parlament u kojem je Mehmedović poslanik, rekao je Tegeltija.

Tegeltija u nastavku ističe kako je proglašavanje osoba nepoželjnim u BiH postalo trend tokom posljednjih nekoliko godina te je naveo kako su Peter Handke, Muharem Bazdulj, Emir Kusturica, Amir Reko, Fahrudin Radončić i mnogi drugi bili proglašeni nepoželjnim bilo u okviru države, entiteta ili kantona.

- Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je fenomen, jer je proglašen nepoželjnim u određenim mjestima u vlastitoj zemlji. Njega su personom non grata proglasile vlasti u Stocu i još nekim hrvatskim lokalnim zajednicama u FBiH, iz razloga što ga ne priznaju za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Istina, Komšić je kasnije boravio u nekima od tih lokalnih zajednica, ali se nije sastajao sa rukovodstvom, prenosi Srpskainfo.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.