12.11.2021. 18:31
0
Nezavisnost pravosuđa u fokusu saradnje VSTV-a i Norveške sudske administracije
Stabilnost i funkcionalnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) od iznimne je važnosti u trenutnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi, jedna je od poruka sastanka predstavnika VSTV-a BiH i Norveške sudske administracije.

Tokom sastanka s predsjednicom odbora Norveške sudske administracije Cecilie Østensen Berglund i direktorom Sven Marius Urke govorilo se o trenutnom stanju u pravosuđu, reformskim procesima, te dosadašnjim postignutim rezultatima u okviru projekta „Unapređenje kvaliteta pravosuđa“ koji VSTV BiH realizira uz podršku Vlade Norveške - saopćeno je iz VSTV-a.

Kako je istaknula predsjednica Berglund, pravosuđe je najvažnija karika u sistemu jedne zemlje zbog čega će Norveška i u budućnosti snažno podržavati sve procese koji vode ka nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa.

Izgradnja kvalitetnijeg i efikasnijeg pravosuđa u BiH već godinama je u fokusu saradnje Norveške i VSTV-a BiH, a rezultati zajedničkih aktivnosti su vidljivi u brojnim oblastima.

Kako je tokom sastanka i naglašeno, održivost postignutih rezultata i nastavak progresa bit će prioritet u narednom periodu, zbog čega je neophodno zadržati i jačati partnerske odnose.

- Nezavisno, kvalitetno i odgovorno pravosuđe cilj je kojem zajednički težimo i rezultati dosadašnjeg zajedničkog rada i saradnje pokazatelj su da smo na dobrom putu ka njegovom ostvarenju - poručio je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Kako je istaknuo direktor Sekretarijata Admir Suljagić, trenutni sastav VSTV-a BiH i Sekretarijat, u potpunosti su orijentirani ka reformama, saradnji s međunarodnim partnerima i promjenama koje vode ka efikasnosti i kvalitetu rada pravosudnih institucija.

Tokom sastanka se govorilo i o budućim aktivnostima koje će ova institucija realizirati  s ciljem unapređenja trenutnog stanja, u saradnji s Norveškom sudskom administracijom.

Sastanku su prisustvovali Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH; Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH; zamjenik direktora Hajro Pošković; voditeljica Projekta unapređenja kvaliteta pravosuđa Ana Bilić Andrijanić i zamjenik voditelja projekta Kenan Ališah - navodi se u saopćenju. 

(FENA/A. Balićevac)

VSTV
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.