20.11.2021. 20:14
0
Zakon o državnoj imovini po mjeri Milorada Dodika?
FOTO: REUTERS/Dado Ruvić
Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine uputila je zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za prolongiranje roka o izjašnjavanju spora između bh. entiteta Republika Srpska i države BiH o izgradnji hidroelektrana na Drini koje zajednički planiraju graditi RS i Srbija.

 U očekivanju odluke Ustavnog suda, Ured visokog predstavnika krenuo je u proces formiranja ekspertske grupe koja ima za cilj pomoći u izradi Zakona o upravljanju i korištenju državne imovine Bosne i Hercegovine, saznaje N1. Potpredsjdnik SDP-a Vojin Mijatović tvrdi da je već ranije dogovoreno kako će Zakon biti naparavljen po mjeri Milorada Dodika, piše portal N1 televizije.


Iza zatvorenih vrata, u zgradi OHR-a prošle sedmice održan je sastanak na kojem se razgovaralo o državnoj imovini. Razgovorima koje je inicirao viskoi predstavnik prisustvovali su pravnici, eksperti iz oblasti imovinskih prava. Oni bi uz ostale, domaće i međunarodne stručnjake, trebali činiti ekspertnu grupu koja treba da Parlamentu BiH predloži zakon o državnoj imovini. Jedan od njih je i Muharem Cero, ekspert za državnu imovnu

“Zadaci i ciljevi ekspertske grupe još nisu do kraja definisani, međutim, načelno imaju za cilj pomoći Parlamentarnoj skupštini BiH da donese zakon o upravljanju i korištenju državne imovine, posljedično i korekciju seta zakona o koncesijama kao i stvaranje pravne osnove za zakon o restituciji i denacionalizaciji. Biće tu i međunarodni i domaći eksperti”, kaže za N1 Cero.


Još 2005. godine visoki predstavnik donio je odluku; Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom. Prema zakonu, zabrana treba ostati na snazi sve do stupanja na snagu zakona kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine. U očekivanju državnog zakona, Narodna skupština Republike Srpske 2010. godine usvoja Zakon o statusu državne imovine po kojem je sva imovina koja se nalazi na teritoriji RS u vlasništvu ovog entiteta. No, zakon nije implementiran, jer je visoki predstavik Valentin Inzko izdao nalog kojim je obustavljena primjena do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH, a po apelaciji Sulejmana Tihića, u to vrijeme dopredsjednika Doma naroda Parlamenta BiH., navodi se u tekstu N1.


Milorad Dodik i na posljednoj konferenciji za novinare kazao je kako su odluke Ustavnog suda antidejtonske i da će do kraja godine NSRS predložiti zakon o šumama, zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će nedvojbeno pokazati ko je vlasnik, kao i zakon o vojnoj imovini.


Pitanje državne i vojne imovine jedan je od famoznih uslova 5+2 koje je neopodno završiti kako bi se zatvorila kancelariija OHR-a. Visoki predstavnik je pokretenjem ekspertne grupe korak bliže tom cilju.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.