21.11.2021. 22:27
2
Siniša Karan: Negiranje BiH kao državne zajednice je pokušaj pretvaranja na silu u unitarnu državu
Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da je svima jasno da je BiH državna zajednica konfederalno-federalnog karaktera, koja je sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Svako ko tu činjenicu posmatra vrlo usko i formalno jezički taj ne poznaje suštinu izraza državna zajednica karakterističnog za svaki oblik bilo kakvog federalnog udruživanja.

Državna zajednica nije jezička forma, već osnovna odlika svake složene države koja se definiše kao državna zajednica. BiH je federacija sastavljena od dva entiteta. Mi kažemo konfederalna-federalna složena zajednica jer ona ima mnogo elementa konfederacije, ali danas zbog ogromnog broja neustavno i nezakonito prenesenih nadležnosti ona je poprimila elemente klasične federacija, pojasnio je profesor Karan.

On je istakao da je sa pravnog, ustavno-pravnog i sociološkog stanovišta BiH zajednica zajednica, složena država odnosno državna zajednica po samoj svojoj prirodi i zbog činjenice da je nastala sistemom agregacije (udruživanja) dvije državno-pravne zajednice.

– BiH je po svom nastanku zajednica zajednica i sve institucije na nivou BiH se nazivaju zajedničke iz prostog razloga što se sastavljaju po sistemu pariteta kao tipičan način gradnje svh federalnih institucija. Takođe, treba istaći i da svaki građanin u federalnim državama istovremeno pripada i federalnoj i saveznoj zajednici, a ta pripadnost dvjema zajednicama je posebno specifična u multietničkim složenim državama gdje je ona još izraženija – istakao je profesor ustavnog prava.

On je naglasio da je negiranje BiH kao državne zajednice pokušaj pretvaranja na silu jedne višeznačno složene višenacionalne, multietničke, multikonfesionalne zajednice u unitarnu državu kroz proces majorizacije i unitarizacije sa dominacijom jedne vjere, jedne religije i jedne politike.

– Ako federalnoj državi federalno predstavljanje pretvorite u običnu formu, a ne suštinu gube se i razlozi za njeno postojanje – zaključio je profesor Karan.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.