23.11.2021. 12:10
0
Rudari ispred zgrade Vlade FBiH s bakljama i transparentima
Rudari sedam rudnika u FBiH, okupili se danas na protestu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH ranije je naveo da je po tom pravilniku visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjena na 570 KM.  Predsjednik Sindikata Sinan Husić istakao je da neće pristati na to i da ostaju do ispunjenja njihovih zahtjeva. Rudari su na protestima zapalili baklje te su izložili više transparenata.  Husić je naveo da su glavni zahtjevi rudara stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.


Proizvodnja je jutros obustavljena u svim rudnicima.  Delegacija Sindikata je odbila poziv resornog ministra Nermina Džindića da uđe u zgradu Vlade na pregovore i pozvali su ga da izađe pred rudare. Ispred zgrade Vlade Federacije BiH, u ulici Hamdije Čemerlića, saobraćaj je obustavljen.

 
(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.