24.11.2021. 12:12
0
Tegeltija tvrdi da je nametanje Dana državnosti BiH bolesno: Država svakog 25. novembra i 1. marta završi na respiratoru
Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva BiH, tvrdi kako je obilježavanje 25. novembra kao Dana državnosti, odnosno kao državnog praznika antidaytonsko ponašanje.

Ukazavši na to da BiH nema usvojen zakon o praznicima, Tegeltija je rekao kako je obilježavanje Dana državnosti samo još jedan korak u nizu uzurpatorskih aktivnosti bošnjačkih politike i neuvažavanje ustavnog položaja srpskog naroda u BiH.

- To je nastavak politike nametanja, uzurpacije i prisvajanja BiH i njenih institucija od bošnjačke politike, koja na ovaj simbolički način daje još jedan argument potrebi vraćanja BiH u njene ustavne okvire i punog uvažavanja Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, rekao je on.

Tegeltija tvrdi kako FBiH ima pravo da slavi praznike koje želi prema zakonima koje je usvojila, ali da se oni ne mogu predstavljati kao državnim praznicima. Dodao je kako na osnovu toga ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ne može izdavati upute diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.

Tegeltija je napomenuo da se predstavljanjem 25. novembra kao praznika BiH na simboličkoj ravni Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH ukazuje da se ne smatraju ravnopravnim kako je to predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Istakao je da su državni praznici u svakoj normalnoj državi dani spajanja, a ne razdvajanja, jer su svi saglasni kada je riječ o tim datumima.

- U BiH je drugačije - to su dani razdvajanja. Nametati praznike je do te mjere bolesno i antidržavno ponašanje da BiH svakog 25. novembra i 1. marta završi na respiratoru, zaključio je Tegeltija.


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.