24.11.2021. 16:07
0
Varhelyi otklonio sve dileme: Kada će BiH dobiti kandidatski status?
Nakon niza sastanaka sa domaćim zvaničnicima medijima se obratio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi. Posebno je naglasio da evropska perspektiva za BiH i dalje postoji, ali da je za sticanje kandidatskog statusa neophodno napraviti značajan iskorak u ispunjavanju 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

- Moja najvažnija poruka političkim liderima u BiH je da osiguraju politički dijalog i ponovo pokreunu evropsku agendu. Izvršavanjem ovih zadataka, BiH bi imala mnogo koristi od evropskih programa uključujući i ekonomski i investicioni program za zapadni Balkan, koji je temeljni ekonomski plan pomoći za oporavak od posljdica pandemije Covida-19, kazao je Varhelyi.

Dodao je i kako povlačenje predstavnika RS-a iz državnih institucija može samo nanijeti štetu svim građanima zemlje. To uključuje, između ostalog, i uskraćivanje investicija od milijardu i po eura namijenjenih za infrastrukturne projekte.

- Mi trebamo funkcionalne institucije, Vijeće ministara, Predsjedništvo, Partlament i odruge. Od svih zvaničnika očekujem predan rad. Postoje odluke koje je potrebno donijeti, a koje su izuzetno važne. Bilo kakve retorike podjela ne idu nikome u prilog. Ova situacija nije nam cilj, trebaju nam rezultati, jer rizikujete velike gubitke, upozorio je Varhelyi.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.