26.11.2021. 13:50
0
Podžić: OSBiH jedina legalna, legitimna i profesionalna snaga BiH
U prisustvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića i ograničenog broja zvanica, te uz poštivanje propisanih mjera zaštite od epidemije COVID-19, danas je u Centru za profesionalni razvoj (CPR), na lokaciji Travnik, promovirana 8. klasa oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Na svečanoj ceremoniji je izvršen prijem u Oružane snage BiH 17 kandidata i dvije kandidatkinje u početnom činu potporučnika.

Ceremoniji su prisustvovali i zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik komandanta Komande za podršku OSBiH za resurse brigadir Rusmir Mrković, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, te predstavnici Zajedničkog štaba OSBiH.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, kandidati na obuci 8. klase Osnovne oficirske obuke položili su svečanu zakletvu državi Bosni i Hercegovini.

Najuspješnijom polaznicom 8. klase Osnovne oficirske obuke proglašena je potporučnica Sanela Pašalić, koja se ovom prilikom obratila uime klase i izjavila, da je period koji su proveli na obuci u Centru za profesionalni razvoj bio zahtjevan ali i veoma bitan, te da su uspjeli izgraditi tim, jer je, kako je navela „u timu snaga“.

Prisutnima se obratio komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki koji je naglasio da je 8. klasa Osnovne oficirske obuke ovladala vještinama učenja na daljinu kroz aplikaciju Baadli, te tako unaprijedili sposobnosti OSBiH za ovakav vid realizacije nastave.

Brigadir Blavicki je kandidatima na obuci čestitao promociju u prvi oficirski čin, te zaželio sreću u profesionalnoj karijeri i privatnom životu. 

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je čestitao mladim oficirima promociju u čin potporučnika i u svome obraćanju napomenuo, da je na početku vojne karijere, te u današnje vrijeme vrlo  važno  poštivanje svih zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini, prije svega Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. 

Podžić je naglasio da su, u skladu sa zakonskim okvirima, OSBiH jedina legalna, legitimna i profesionalna snaga Bosne i Hercegovine.

Na kraju obraćanja ministar Podžić je izrazio žaljenje što epidemiološka situacija nije dozvolila prisustvo većeg broja zvanica kako bi isti uveličali ovu svečanost.     

Svrha Osnovne oficirske obuke je izvesti obuku sa ciljem razvoja operativnih, taktičkih i borbenih kompetencija oficira čina potporučnika sa težištem na: vojno vođenje, fizičku obuku sa izvođenjem časa i  kondicionog treninga, taktiku, planiranje i izvođenje taktičkih operacija, drilovi STX, topografiju i navigaciju, kao i  administraciju i opće teme.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su promocijom 19 mladih oficira pokazale sposobnost da u vlastitoj organizaciji uspješno realiziraju Osnovnu oficirsku obuku i tako nastave podmlađivanje svoga sastava, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.