3.12.2021. 22:47
0
Ministar Lučić podsjetio na značaj Međunarodnog dana osoba s invaliditetom
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeća ministara BiH Miloš Lučić podsjetio je na značaj 3. decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

- Na kraju smo druge godine pandemije COVID-19 koja je dodatno ugrozila, ionako težak položaj, osoba s invaliditetom koja su posebno ranjiva i teško pogođena u sadašnjim uslovima visokog rizika za zdravlje i velike stope smrtnosti. Restriktivne mjere kretanja i socijalno distanciranje dodatno su izolovali tu populaciju koja je i u redovnim životnim tokovima često isključena zbog različitih barijera na koje nailaze u društvu. Posebno su ranjiva djeca s invaliditetom i njihove porodice, a sveopšta situacija dodatno utječe na mentalno zdravlje. Moramo imati senzibilitet za osobe s invalididtetom, omogućiti im lakšu i jednostavniju inkluziju u društene tokove, a u u skladu sa evropskim standardima - naglašeno je.

Ministar Lučić ističe da, iako rade u posebno teškim uslovima, veliki broj udruženja i saveza osoba s invaliditetom provodi aktivnosti i ne odustaje od misije što je za svaku pohvalu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice učestvovalo je u izboru dobitnika priznanja 'Ravnopravno-različiti' za liderku i lidera s invaliditetom, koji je inicirala i organizovala Organizacije amputiraca 'UDAS' iz Republike Srpske. Dobitnici priznanja za ovu godinu su Ognjen Ranisavić iz Banjaluke i Ariel Kurtagić iz Bihaća. Oni su primjer sjajnih lidera koji pokazuju da osobe s invaliditetom mogu biti ogroman resurs i kapital i da su u stanju donijeti značajne i pozitivne promjene u društvu.

Komisija za izbor dobitnika priznanja 'Ravnopravno-različiti' odlučila je dodijeliti priznanja posthumno za Elviru Bešliju iz Sarajeva i Oliveru Mastikosa iz Banjaluke za višedecenijski doprinos u promociji i zagovaranju prava za osobe s invaliditetom.

- Njihov rad ostao je ugrađen kroz izgranju kapaciteta, ne samo udruženja i saveza u kojima su radile i djelovale već i u sistemu nadležnih insitucija gdje su dale doprinos u izradnji politika, strategija, zakona i drugih pravnih akata značajnih za prava i položaj osoba s invaliditetom u BiH i ostat će upamćene kao profesionalci i partneri Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - istaknuto je u saopćenju za javnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.