3.12.2021. 19:44
0
UNSA pisao Općinskom sudu: Očekujemo da u roku od dva dana izvršite upis dekana!
Univerzitet u Sarajevu danas je po punomoćniku podnio tri urgencije Općinskom sudu u Sarajevu Odjeljenju registra za upis pravnih lica i to za upis lica za zastupanje organizacionih jedinica UNSA-e Medicinskog fakulteta i Pravnog fakulteta.

Univerzitet u Sarajevu - Pravni fakultet je 5. oktobra podnio prijavu za upis ovlaštenog lica, a do danas Općinski sud nije izvršio izmjenu i u sudskom registru se još uvijek nalazi ime ranije dekanese.

Punomoćnik UNSA napominje sud da je prema odredbama člana 81. Zakona o registraciji pravnih subjekata sud bio dužan u roku od pet dana donijeti odluku po predmetnoj prijavi.

“Radi se o propustu postupajućeg sudije odnosno bitnoj povredi Zakona o registraciji poslovnih subjekata, te prema članu 387. Zakona o krivičnom postupku FBiH zbog štete koja se nanosi ugledu UNSA koji je zbog nerada postupajućeg sudije spriječen da studentima izda valjane diplome o završetku studija, potpisane od ovlaštenog lica”, navodi se u urgenciji.

Također se napominje da podnesene žalbe organizacionih jedinica UNSA na upis statusne promjene nije činjenica koja predstavlja zakonski razlog koji spriječava sud da izvrši upis promjene lica ovlaštenog za zastupanje bilo koje organizacione jedinice.

Kada je riječ o Medicinskom fakultetu 30. avgusta ove godine podnesena je prijava za upis ali također do danas podaci nisu izmijenjeni. Druga prijava (u međuvremenu je došlo do promjene v.d. dekana) podnesena je 1. oktobra, ali izmjena nije unesena niti doneseno rješenje. 

“Stoga očekujemo da sud najkasnije u roku od dva dana, računajući od prijema ove urgencije, donese odluku odnosno rješenje po predmetnoj prijavi”, navodi se u urgencijama. 

Također, Općinski sud u Sarajevu 30. novembra donio je rješenje kojim se odbija prijedlog za određivanje privremene mjere o obustavi finansijske i pravne integracije UNSA u dijelu koji se tiče radno-pravnih odnosa. Ovu mjeru je zatražio Sindikat UNSA na čijem je čelu Jasmin Velagić koji je i dekan Elektrotehničkog fakulteta koji je jedan od šest fakulteta koji su podnijeli žalbe u vezi pravne integracije, a po kojima još nije odlučeno.

Upravo je Općinski sud te žalbe iskoristio kako bi zaustavio upis lica za zastupanje organizacionih jedinica Pravnog i Medicinskog fakulteta iako nema zakonskog uporišta za takvo postupanje jer je riječ o dva sasvim odvojena procesa.

Još uvijek nije donesena odluka o svečanoj promociji diplomanata i magistranata koja treba biti održana 18. decembra, ali je ostalo još malo vremena da Općinski sud izvrši upis u sudski registar i tako omogući i potpisivanje diploma. 

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.