10.12.2021. 12:33
0
Dodikov savjetnik za državnu televiziju Srbije: RS se danas vraća kući
On je rekao, što naravno nije tačno, "da visoki predstavnici, neizabrani stranci u BiH nisu imali pravo da predlažu i donose zakone, kao što su u Skupštini Srpske"

On je rekao, što naravno nije tačno, "da visoki predstavnici, neizabrani stranci u BiH nisu imali pravo da predlažu i donose zakone, kao što su u Skupštini Srpske"


Savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Radovan Kovačević izjavio je da je danas izuzetno bitan historijski dan za RS, koja u parlamentu započinje proces "povratka kući i vraća se svemu onome što joj po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pripada", prenosi Avaz.

- RS ima svoja demokratska i ustavna prava i njih će i te kako odlučno da štiti i nikakve prijetnje, crvene linije, nikakve gluposti neće pokolebati ni Milorada Dodika, niti bilo koga drugog ko danas vodi Srpsku da se bori za to da joj se vrati ono šta joj pripada – rekao je Kovačević za RTS.


On je rekao, što naravno nije tačno, da "visoki predstavnici, neizabrani stranci u BiH nisu imali pravo da predlažu i donose zakone, mijenjaju ustave ili rade bilo šta što se tiče onoga što treba da rade domaći, demokratski izabrani predstavnici, kao što su u Skupštini Srpske".

– Demokratski predstavnici su u Skupštini Republike Srpske i oni su izabrani od svih koji u Republici Srpskoj žive i oni su ti koji imaju pravo i na osnovu ustava i zakona i na osnovu međunarodnog prava i morala da se bave takvim pitanjima i oni će to da rade – rekao je, između ostalog, Kovačević.


Republika Srpska počinje proces povratka kući

Savjetnik srpskog člana Predsedništva Radovan Kovačević rekao je za RTS da RS započinje proces povratka kući i svemu onome što joj po Ustavu i po Dejstonskom sporazumu pripada.

- Republika Srpska nije nikakav destruktivac, niti faktor nestabilnosti i neko ko izaziva krizu. Ono što je izazvalo krizu je da je jedan stranac došao i pokušao da nametne zakon, odnosno pokušaj zakona, za koji je u Skupštini RS već rečeno da ne može biti na snazi u RS - rekao je Kovačević.


On kaže da se ništa ne isprobava, već započinje proces kojim se RS vraćaju prava koja joj po Ustavu pripadaju.


Dajemo rok od šest mjeseci

Nama su preko 140 puta nametane nadležnosti koje nisu po Ustavu BIH. Dajemo rok od šest meseci kako bi pripremili zakonsku regulativu za sve te nadležnosti koje vraćamo, kako bi prestale nadležnosti koje su nametnute, a nisu po ustavu BiH  rekao je Kovačević.


Savjetnik srpskog člana Predsedništva kaže da se time štite interesi RS i njenih građana.

 - Ne možete da donesete zakone i da napravite haos, ne može ništa preko noći, već sve mora da se radi studiozno kako ne bismo došli u situaciju da neka prava građana u praksi budu ugrožena, otuda rok od šest meseci. Ništa ovo o čemu govorimo nije u suprotnosti ni sa Ustavom BiH i sa Ustavom RS. Visoki predstavnici nisu imali ovlaštenja da mijenjaju zakone i ustave. S druge strane, u  Skupštini RS se nalaze legitimni predstavnici koje su izabrali građani i koji imaju prava da se bave ovim pitanjima -  naglasio je Kovačević.


Današnjoj sjednici neće prisustvovati predstavnici Kancelarije visokog predstavnika uprkos tome što su se najavili.

Naime, kako je objasnio potpredsednik parlamenta, to nije bila molba već naredbodavni zahtjev institucije koju Banjaluka ne priznaje. Sjednici će, sa druge strane, prisustvovati predstavnici delegacije EU u BiH.


(Kenan Bešlija) 
 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.