12.12.2021. 20:09
0
Osporavanje Daytona i ustavnog poretka BiH nosi rizik narušavanja mira
Predsjedavajuća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde i generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid su u zajedničkoj izjavi pozvali političke aktere u RS-u da se suzdrže od političkih poteza koji vode ka podjelama.

Izjava Linde i Schmid uslijedila je nakon odluke koju je u petak donijela Narodna skupština RS (NSRS), a koja se odnosi na poduzimanje koraka jednostranog povlačenja iz dogovora o prenosu nadležnosti sa entiteta RS na državu Bosnu i Hercegovinu.


- Usvajanje seta zaključaka NSRS-a u kojima se poziva na jednostrani prenos kompetencija sa države na entitetski nivo podiže tenzije i usmjereno je protiv rezultata postignutih u posljednjih 26 godina. Pozivamo političke lidere u RS-u da se uzdrže od političkih poteza koji su negativni i usmjereni ka podjelama - istakla je predsjedavajuća OSCE-a Linde.

Upozorila je, istovremeno, da osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji.  Generalna sekretarka OSCE-a Schmid je naglasila da trenutna kriza utiče na ekonomiju, obeshrabruje investicije i usporava ključne reforme.


- Nažalost, teret ove krize će, još jednom, nositi građanke i građani koji su već žrtve povećane nezaposlenosti, korupcije i nedostataka u zdravstvenom sistemu - poručila je Schmid.

Linde i Schmid su pozvale sve 'strane' da ponovo uspostave punu funkcionalnost institucija na državnom nivou i pokrenu konstruktivan pollitički dijalog kako bi se postigao konsenzus na dobrobit svih građanki i građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OSCE-a.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.