15.12.2021. 15:01
0
Šapina: U Federaciji neophodno donijeti novi zakona o advokaturi
U Federaciji BiH neophodno je donijeti novi zakon o advokaturi jer se pokazalo da dosadašnji Zakon nije usklađen sa evropskim principima advokature. Potvrdio je to Feni pomoćnik federalnog ministra pravde Damir Šapina navodeći da su delegati Doma naroda na današnjoj sjednici prihvatili Nacrt zakona o advokaturi FBiH, te ga uputili u javnu raspravu od 60 dana.

- Razlog za donošenje ovog zakona je definisanje kvalitetnog zakonskog okvira za obavljanje advokatske djelatnosti. Zakon o advokaturi FBiH donesen je 2002. godine i do tada je više puta izmijenjen – rekao je Šapina.

Novina je da su u Nacrtu pooštreni uslovi za obavljanje advokatske djelatnosti i precizirana je procjena nedostojnosti za obavljanje ove djelatnosti.

- Precizirani su uslovi pred kojima strani advokati mogu zastupati u konkretnim postupcima. Utvrđeno je da tarifu o nagradama i naknadi troškova za rad advokata donosi Advokatska komora FBiH nakon pribavljanja saglasnosti Federalnog ministarstva pravde. Visinu naknade advokatima za odbrane po službenoj dužnosti utvrdit će federalni ministar pravde uz konsultacije sa Advokatskom komorom FBiH – istakao je Šapina.

Kaže da je predviđeno osnivanje Advokatske akademije kao posebnog organa koji može osnovati Advokatska komora FBiH, koji će biti zadužen za stalne stručne edukacije advokata.

- Zbog navedenog važno je da se održi konstruktivna javna rasprava, iznesu eventualni prijedlozi i sugestije s ciljem stvaranja što kvalitetnijeg zakonskog okvira za unapređenje advokatske djelatnosti – poručio je Šapina.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.