15.12.2021. 22:50
0
Milanović ljut na Plenkovića jer je Hrvatska podržala zaključke EU bez 'konstitutivnosti'
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izrazio je danas u pismu premijeru Andreju Plenkoviću nezadovoljstvo što je vlada dala saglasnost na Zaključke Vijeća Evropske unije o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, jer se njima "ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda" navodeći da je riječ o vladinom “propustu”.

Postupak Vlade Hrvatske, koja je, kako se dodaje, dala saglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je Milanoviću, pogotovo što je na taj način odstupila i od stavova usaglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.


Ističe se da Milanović smatra da Vlada Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela da podrži Zaključke Vijeća EU koji “ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda”.


“Uvjeren da je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Hrvatske, predsjednik Milanović upozorio je predsjednika Vlade da Hrvatska ubuduće ne može da podrži ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u BiH kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti”, navodi se u saopštenju.

Također se zaključuje da se “jedino tako može zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske”.   Podsjećamo, Vijeće Europske unije je u zaključcima sjednice o proširenju i stabilizaciji koji se tiču BiH navelo da žali zbog krize u državi i blokade rada institucija koja je zaustavila njen napredak u sprovođenju reformi neophodnih za napredak BiH na putu ka pridruživanju uniji.

Iz teksta je izbačen amandman Ministarstva vanjskih poslova RH koji glasi “da se osigura ravnopravnost konstitutivniih naroda kroz izbornu reformu” zbog odsustva političke volje u Vijeću ministara EU za vanjske poslove da takvo nešto podrže.


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.