18.12.2021. 14:15
0
Plenković se pridružio Dodiku u napadima na Schmidta
Čini se da Zoran Milanović nije usamljen u podršci rušilačkoj politici Milorada Dodika. Na prvu uvijek oprezni premijer Republike Hrvstske Andrej Plenković, prateći stavove Milorada Dodika, oštro je napao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Plenković je komentarišući konstataciju novinara iz Hrvatske da se "dolaskom njemačkog dužnosnika Christiana Schmidta (visokog predstavnika, op.a.) u izvještaju Ujedinjenih nacija nastavilo sa stereotipnim predstavljanjem Srba, a onda i Hrvata kao bad guys (loših momaka), istakao da Schmidt iznosi opasne predrasude. A njih slično kao i Dodik vidi u izvještajima visokog predstavnika u BiH.


"Christian Schmidt, kojeg lično poznajem i cijenim, iskusniji je političar koji želi dobro Bosni i Hercegovini. Mislim da je dobro upoznat sa situacijom, uključujući i pitanje položaja Hrvata. S druge strane, u nizu međunarodnih dokumenata i dalje imamo paušalne ocjene, pogrešne stereotipe, opasne predrasude i dubinsko nerazumijevanje specifičnosti Bosne i Hercegovine", kazao je Plenković.

 


Plenković nije pojasnio u čemu se sastoje te opasne predrasude i šta konkretno zamjera visokom predstavniku u BiH. Međutim, to dovodi u pitanje iskrenost podrške Republike Hrvatske visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu koja je izražena tokom posljednje rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a.   Podsjećamo, tada je ambasador Republike Hrvatske pri UN-u podržao upravo onaj izvještaj Christiana Schmidta kojeg sada premijer Plenković, kao i Schmidta u cijelini, oštro kritikuje.

Najnezadovoljniji tim izvještajem Schmidta, naravno, bio je član Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorad Dodik koji je izvještaj u potpunosti odbacio. Ipak za Dodika je bilo jasnp da se protivi izvještajima visokog predstavnika, dok je javno protivljenje Plenkovića, jedna potpuna novost, piše agencija Patria.


Ne bi trebalo iznenaditi ni to ako premijer Hrvatske Andrej Plenković, nastavljajući se na logičko promišljanje Milorada Dodika, krene sa napadima na njemačku politiku, iako je od Plenkovića teško očekivati da poput Dodika, Schmidove poruke naziva fašističkim.


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.