20.12.2021. 14:03
0
Sutra sahrana ratnom zločincu Mladenu Naletiliću Tuti
On je u Hagu 2006. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja, pljačke i okrutnog postupanja prema civilima u Doljanima, Duhanskom institutu u Mostaru i zatočeničkom centru “Heliodrom” 1993. godine, piše BIRN.

Bivši komandant jedinice “Kažnjenička bojna” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladen Naletilić, ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara, preminuo je u 75. godini.


Na stranici E osmrtnice objavljeno je da je Naletilić preminuo u petak, 17. decembra, a da će se sahrana obaviti u utorak u Širokom Brijegu. Udruženje maloljetnih dragovoljaca Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Široki Brijeg je na svojoj Facebook stranici objavilo osmrtnicu uz riječi: “Generale, počivaj u miru Božjem.”


Kao komandant jedinice “Kažnjenička bojna”, on je u Hagu 2006. pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja, pljačke i okrutnog postupanja prema civilima u Doljanima, Duhanskom institutu u Mostaru i zatočeničkom centru “Heliodrom” 1993. godine. Njemu je suđeno s Vinkom Martinovićem Štelom, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Mostara.


Osuđeni su zbog uloga koje su imali u etničkom čišćenju Bošnjaka civila s područja općine Mostar u periodu od aprila 1993. do januara 1994. godine. Utvrđeno je da su krivi za protjerivanja, ubijanja, nelegalna zatvaranja i prisilan rad. Tribunal je utvrdio da je Naletilić, između ostalog, naredio uništenje kuća bošnjačkog stanovništva u Doljanima i protjerao oko 400 civila iz Sovića i Doljana.


Naletiliću je u izdržavanje kazne uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od oktobra 1999. godine. Pušten je nakon 13 godina i četiri mjeseca. Mladen Naletilić je živio izvan Bosne i Hercegovine, a najduže u Njemačkoj, do početka rata. Nakon raspada Jugoslavije i prvih sukoba, vraća se u Široki Brijeg, gdje osniva “Kažnjeničku bojnu”, koja se u početku borila protiv srpskih snaga u Mostaru.


(Kenan Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.