29.12.2021. 20:32
0
Bećirović: Treći entitet koji zagovara Dodik treba formirati u Posavini
Najnoviji prijedlog Milorada Dodika na HRT-u je da „Hrvatima treba dati treći entitet i da bez toga nema BiH“.

Tim povodom oglasio se SDP-ov Denis Bećirović, čiju objavu prenosimo u cijelosti.

"S obzirom da Dodik traži izvandejtonska rješenja predlažem da se njegova ideja realizira na sljedeći način:

1. Da treći bh. entitet obuhvati prostor Bosanske Posavine koji ne pripada bh. entitetu Federacija BiH i Brčko Distriktu BiH.

2. Da treći bh. entitet dobije naziv Bosanska Posavina,

3. Da administrativni centar trećeg bh. entiteta Bosanska Posavina bude grad Derventa,

4. Da se na državnom nivou donesu revitalizacijske mjere za oporavak Bosanske Posavine kao specifične etničko­-prostorno-političke cjeline unutar države Bosne i Hercegovine koja bi trebala omogućiti slobodan i ubrzani razvoj bosanskoposavskih Hrvata, Bošnjaka, Srba i Ostalih.

5. Da se odmah nakon uspostavljanja bh. entiteta Bosanska Posavina donesu mjere za zaustavljanje depopulacije i iseljavanja građana iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

6. Da se formiranjem bh. entiteta Bosanska Posavina omogući izbjeglim bosansko­posavskim Hrvatima, Bošnjacima, Srbima i Ostalim ravnopravan, pravedan i primjeren administrativno-teritorijalni okvir. Takav bh. entitet omogućio bi da se očuvaju međusobne veze i razvija bosansko­posavski segment unutar državnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Na kraju, Dodik bi morao znati da njegova retorika i politika mogu dovesti i do niza rješenja o kojima ni on ni njegovi poslušnici u ovom momentu ne razmišljaju", naveo je Bećirović.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.