30.12.2021. 19:55
0
Palmer i Eichhorst dolaze u Sarajevo: Pregovori o izbornoj reformi nisu mrtvi, blokada izbora je crvena linija koja će imati posljedice
Pregovori o promjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine nisu mrtvi. Narednog mjeseca u posjetu našoj državi ponovo bi trebali doputovati Angelina Eichhorst, u ime Evropske unije, te Matthew Palmer, ispred Sjedinjenih Američkih Država.

Datum njihovog dolaska nije određen. Neimenovani zapadni zvaničnici nisu mogli reći ni da li će Eichhorst i Palmer jednom ili više puta doći u Sarajevo na pregovore, kao ni koliko dana planiraju provesti u BiH. 

No, to da kane doći jasno je naznačeno. Iako se Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine povukla iz pregovora o izbornim reformama, za strane zvaničnike i nije neki problem. 

Pregovora će biti, izborna reforma se treba provesti. Sada, u januaru, februaru, maju ili nakon općih izbora... više nije toliko bitno. 

- Ovo pitanje neće nestati. Prije ili kasnije, treba se riješiti i riješit će se. Ono je jedno od 14 prioriteta Evropske unije. Mi smo svjesni da se pregovori odvijaju u vrijeme teške krize koju generira Milorad Dodik. No, ne smatramo da trebamo odustati. Razgovor o izbornoj reformi, dakle, nisu mrtvi. Možda je cijela stvar u ovom momentu na aparatima za održavanje života, kazali su.

Medijski sagovornici su stava da se period do raspisivanja izbora treba iskoristiti za promjene. 

Ili će one biti verificirane u državnom parlamentu kroz usvajanje izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH ili će se uraditi promjene izbornog procesa, kako bi on dobio na integritetu: kroz čišćenje biračkih spiskova, formiranje kvalitetnih biračkih odbora na vrijeme, uvođenje skenera u glasački proces... 

- Izbori će se održati. Svi vrlo dobro znaju da bi blokiranje ili bojkotiranje tog procesa bilo "crvena linija" koja neće proći bez posljedica. Potrudili smo se da to jasno stavimo do znanja svim akterima, ističu oni.

Navode i da se do sada nisu susreli s nekom "inovacijom" političkih aktera u BiH kada je izborna reforma u pitanju. 

- Sve folove već znamo, davno smo ih vidjeli i shvatili. Izborna reforma, dakle, neće nestati. Ona je tu i morat će se provesti, sada ili nekada, ovako ili onako. Nemojte zaboraviti da u ovom momentu najmanje 10 posto ljudi u BiH diskriminirano je aktuelnim izbornim odredbama. To se mora ukloniti. Moraju se provesti izborne reforme. Mi smo spremni razgovarati. 

Paket razgovora tiče se izbora u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i reformu Domova naroda u državnom i federalnom parlamentu. To je jedan paket i znači da će se rješenja tražiti na oba polja. 

Opcija je jako puno i sve do zadnjeg momenta nećemo znati šta bi moglo biti uključeno u dogovor. Ali ono što znamo, što je naš stav, na primjer - jeste činjenica da federalna izborna jedinica za dva člana Predsjedništva BiH neće biti mijenjana. Dakle, nema dvije izborne jedinice, dva izborna područja, potpodručja ili slično. 

O drugim modalitetima ćemo pričati. Ipak, do domaćih je političkih aktera da postignu sporazum. Mi ne možemo odustati i ne odustajemo. Jer, kako smo već rekli, ovaj problem je na stolu i neće nestati, kažu oni.

Ocjenjuju da nema jedinstva među strankama sa sjedištem u Sarajevu, da hrvatske partije i Dragan Čović jesu zainteresiranije za dogovor nego nekada ranije, te da sporazum može odgovarati i Dodiku. 

Ipak, njega označavaju kao najveći izvor problema, remetilački faktor i neko s kojim se međunarodna zajednica, odnosno Zapad mora posebno pozabaviti, piše Politicki.ba.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.