7.1.2022. 19:14
0
New York Times: Srpski nacionalista pali šibicu u zapaljivoj BiH
Dva dana nakon što je američka administracija uvela sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, kao i Mirsadu Kukiću iz stranke PDA, New York Times je objavio veliki tekst pod slikovitim naslovom „U zapaljivoj Bosni, srpski nacionalista pali šibicu“.

U tekstu se podsjeća da se krhka multietnička vlast u BiH suočava sa najvećom krizom od ratova na Balkanu, dok „nacionalistički lider“ Milorad Dodik prijeti cijepanjem zemlje.


No, u uvodu u tekst, autor Andrew Higgins prebacio je pažnju na jedan drugi problem, koji, kako se navodi u tekstu, ostaje u sjeni tenzija, a to je korupcija, kojoj se u atmosferi zveckanja oružjem i prijetnji, pridaje premalo pažnje, a koja je, navodi, temelj krize.


„Dodik diže buku o srpskoj secesiji već više od decenije, ali nikada nije izazvao tako nestabilnu krizu“, piše u tekstu.


„Mnogi Bošnjaci vide Dodikove remetilačke poteze dokazom da se bosanskim Srbima nikada nije smjelo dopustiti da ostanu u vlastitom entitetu čije su stvaranje pomogli ljudi poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su osuđeni za genocid pred Haškim sudom“, dodaje se.


U oktobru, nastavlja autor, Dodik je upozorio da će se „Srbi braniti svim snagama ako bude potrebno“, navodeći da može računati na „naše prijatelje“, Rusiju i Srbiju, ukoliko NATO pokuša da ga obuzda, prenose Al Jazeera i CdM.


No, Srbija, stoji dalje, ne pokazuje interes da ponovi ulogu koju je imala 90-tih godina, kada je slala oružje i paravojne bande da podrže etničke rođake u BiH, a nejasno je koliko Rusija zaista podržava Dodika.


„Dodik je u četiri oka, kažu diplomate, naznačio da je njegov primarni interes držati se van dometa državnih tužilaca kako bi se eliminisao rizik da se vjerodostojni izvještaji o teškoj korupciji ikada ozbiljno istraže – uključujući skandal oko industrijskog kiseonika za pacijente s COVID-19“, stoji u New York Timesu.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.