9.1.2022. 16:01
0
Obilježena 28. godišnjica zločina u Buhinim kućama
U napadu Armije i MUP-a BiH 9. januara 1994. godine u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza, Antun Grbavac izgubio je ženu, a njegov dvogodišnji sin Danijel ubijen je u njegovom naručju. 28 godina nakon zločina, po Grbavčevim riječima, pravda još nije zadovoljena.

 U napadu Armije i MUP-a BiH 9. januara 1994. godine u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza, Antun Grbavac izgubio je ženu, a njegov dvogodišnji sin Danijel ubijen je u njegovom naručju. 28 godina nakon zločina, po Grbavčevim riječima, pravda još nije zadovoljena.


- To se događalo tu, kraj ceste i ovdje baš u ovom dvorištu. Tu su mene ranili. Dijete sam ja držao u naručju, mene su u ruku pogodili, metak se deformirao i mog dvogodišnjeg sina pogodio u stomačić. Do bolnice je nažalost umro. U meni nema mržnje. Bilo koja strana, bilo na kojoj strani, našoj hrvatskoj, muslimanskoj, srpskoj, ja bih volio da odgovorni nađu i kazne - rekao je Grbavac na obilježavanju godišnjice tog zločina.


Tom prigodom služena je sveta misa zadušnica na groblju Topala za stradale civili i pripadnike HVO-a.


U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH formiran je predmet “Buhine Kuće”, ali za njihovu smrt do danas niko nije odgovarao.


- Što se tiče sudskog procesa, još bitno je naglasiti da nikad niko nije odgovarao za ovaj počinjeni zločin na Buhinim Kućama - kazao je predsjednik UDIVDR-a općine Vitez Karlo Grabovac.


Počast žrtvama odao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


- Danas smo tu prije svega da se sjetimo tih ljudi i stradanja koje je bilo ovdje tijekom rata, ali, naravno, i da živimo u današnjem trenutku i da konstatiramo da ipak hrvatska država i hrvatski narod nisu napravili dovoljno da bi sačuvali opstanak Hrvata u ovim krajevima - rekao je Penava.


U ranim jutarnjim satima 9. januara 1994. pripadnici Armije BiH i MUP-a upali su u Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza, i ubili 27 civila i 9 zarobljenih vojnika HVO-a. Među njima je bilo i žena, staraca i djece.



(FENA/ K.Bešlija)

ratVitez
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.